vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Tuňáková pomazánka s uzeným tofu a mrkví

10.12.2021 Kamila Metzová

Zdravé pomazánky Snídaně a svačinky

Domácí pomazánka bohatá na bílkoviny a vlákninu. Uzené tofu a tuňák jí dodají extra vláčnost a výraznou chuť. Orestovaná mrkev ji celkově odlehčí a zajistí perfektní konzistenci.

Při přípravě pomazánek mám ráda jednoduchost. Není třeba ingredience překombinovávat. Proto ráda připravuji pomazánku buď tuňákovou, vajíčkovou nebo čistě rostlinnou z tofu a mrkve.🙂

Občas je ale lepší odsunout princip "buď a nebo" stranou a těšit se z výsledku, který chutná.🙂

Kombinace tofu, vajec a tuňáka zajistí pomazánce dostatek bílkovin a sytost.

 Ingredience

 Postup

  1. Vejce uvařím na tvrdo. Mrkev nastrouhám na drobno. Mrkev orestuji na pánvi na oleji nebo na přepuštěném másle.
  2. Tyčovým mixérem rozmixuji ve vyšší nádobě tofu spolu s trochou olivového oleje do hladké pasty.
  3. Tuňáka sliju, olej nepoužívám. Ve střední míse ho rozmačkám vidličkou na kaši. Přidám nastrouhaná nebo na drobno posekaná vejce, orestovanou mrkev a pastu z uzeného tofu.
  4. Dochutím solí, pepřem a malým množstvím hořčice. Nedávám více než lžičku, aby hořčice příliš neovlivnila chuť. Doladím citronovou šťávou a čtvrt lžičkou kurkumy. Kurkuma dodá pomazánce krásnou barvu. Hotovo!

 TIPY

Jak se dá ještě použít uzené tofu? Doporučuji vyzkoušet noky se zelím a uzeným tofu.

Ať se vám to povede!🙂

<p>Vejce nasekaná na drobno smíchaná s rozmačkaným tuňákem. Mrkev je krátce podušená.</p>

<p>To, co dělá tuto pomazánku specifickou, je rozmixované tofu do hladka.</p>

<p>Všechny ingredience je třeba důkladně promíchat a pomazánku dochutit podle svých představ. Mně vyhovuje vyladit ji citronovou šťávou a troškou hořčice.</p>

<p>Pomazánky ráda uchovávám ve skleněných dózách. Díky tomu, že je mrkev podušená, nebude pouštět vodu a měnit tak konzistenci pomazánky.</p>

<p>Na všem mňam! Na kváskovém chlebu, na knackebrotu, na kolečku okurky, na rohlíku.🙂</p>