10.12.2021 Kamila Metzová
Zdravé pomazánky Snídaně a svačinky
Domácí pomazánka bohatá na bílkoviny a vlákninu. Uzené tofu a tuňák jí dodají extra vláčnost a výraznou chuť. Orestovaná mrkev ji celkově odlehčí a zajistí perfektní konzistenci.
Při přípravě pomazánek mám ráda jednoduchost. Není třeba ingredience překombinovávat. Proto ráda připravuji pomazánku buď tuňákovou, vajíčkovou nebo čistě rostlinnou z tofu a mrkve.🙂
Občas je ale lepší odsunout princip "buď a nebo" stranou a těšit se z výsledku, který chutná.🙂
Kombinace tofu, vajec a tuňáka zajistí pomazánce dostatek bílkovin a sytost.
Když nemám citronovou šťávu, okyselím pomazánku třeba troškou balsamikového octa.
S kurkumou zacházejte opatrně. Velmi barví. Platí, že méně je více. Koupit ji můžete sypkou ve formě koření, objevíte ji však také v obchodech jako čerstvý oddenek typově podobný zázvoru.
Uzené tofu má výraznou chuť, což se k jemné chuti mrkve hodí. Použít však můžete i tofu natural nebo marinované tofu.
Jak se dá ještě použít uzené tofu? Doporučuji vyzkoušet noky se zelím a uzeným tofu.
Ať se vám to povede!🙂
<p>Vejce nasekaná na drobno smíchaná s rozmačkaným tuňákem. Mrkev je krátce podušená.</p>
<p>To, co dělá tuto pomazánku specifickou, je rozmixované tofu do hladka.</p>
<p>Všechny ingredience je třeba důkladně promíchat a pomazánku dochutit podle svých představ. Mně vyhovuje vyladit ji citronovou šťávou a troškou hořčice.</p>
<p>Pomazánky ráda uchovávám ve skleněných dózách. Díky tomu, že je mrkev podušená, nebude pouštět vodu a měnit tak konzistenci pomazánky.</p>
<p>Na všem mňam! Na kváskovém chlebu, na knackebrotu, na kolečku okurky, na rohlíku.🙂</p>