vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Tempeh v krémové žampionové omáčce + rýžové těstoviny

01.06.2023 Kamila Metzová

Hlavní jídla Bez masa Bez lepku Luštěniny

Rychlé jídlo bez masa, které máte hotové do 15 minut. Tempeh i žampiony jsou hotové razdva...Chuťově výrazná a krémová omáčka se perfektně hodí k rýžovým těstovinám. Recept je bez mouky, takže i přirozeně bezlepkový.

Dopřát si lahodnou krémovou omáčku můžete i jinak, než 2 hodiny vařit slepici na paprice.🙂 Stačí k tomu tempeh, malé žampiony a krabička rostlinné smetany. Běžně dostupné suroviny. Pak už je jen stačí dochutit dle návodu.

 Ingredience na 2 porce

 Postup

  1. Žampiony omyjte a nakrájejte na plátky. Malé žampiony s tenkou slupkou není třeba loupat. Cibuli nakrájejte na drobno, tempeh na kostičky.

  2. Do hlubší pánve dejte restovat cibuli na másle Ghí. Když zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek. Krátce zarestujte a vsypte plátky žampionů. Restujte je několik minut.

  3. Ochuťte kořením, krátce promíchejte a do pánve dejte kostičky tempehu. Podlijte trochou vývaru a minutku provařte. Dolaďte chuť troškou sojové omáčky. Na závěr vlijte smetanu. Vše propojte a pokud je třeba, zahustěte lžičkou škrobu. Hotovo!

Podávejte s rýžovými těstovinami nebo jinými oblíbenými přílohami.

TIP č. 1

K této rychlé omáčce se kromě rýžových těstovin hodí samozřejmě i rýže. Pokud však toužíte po nějaké rychle připravené celozrnné příloze, doporučuji sáhnout po
celozrnném kuskusu Countrylife, který je v biokvalitě. Na eshopu Countrylife seženete také tempeh, sojovku, přepuštěné máslo Ghí i rostlinnou smetanu.👍

 TIP č. 2

Omáčka se na závěr zahustí smetanou. V tomto případě jsem použila smetanu rostlinnou. I mezi nimi existují rozdíly nejen v chuti, ale i konzistenci. Když chcete dosáhnout krémovější konzistence, hodí se skvěle třeba tato krémová mandlová alternativa smetany.

☝️Nápad na další jídlo bez masa? Doporučuji vyzkoušet Pečené žampiony s krémovou tofu náplní.

<p>Rýžové těstoviny jsou skvělou alternativou těch tradičních. Uzený tempeh dodá jídlu šmrnc, Tamari zase slanost. Mandlová smetana vše do krémova zjemní. A přepuštěné máslo na opečení cibule nesmí chybět.</p>

<p>Pro tento recept jsou dobré malé pevné bílé žampiony. Mají tak tenkou slupku, že není třeba je loupat. To šetří čas.</p>

<p>Jako přílohu jsem zvolila rýžová vřetena. K jídlu se také hodí různé druhy rýže i obilovin.</p>

<p>Výrazná, sytá a krémová omáčka. Mňam!</p>