Jednoduché sýrovo-mrkvové tyčinky
10.01.2016 Kamila Metzová
Jednou za čas
Bez masa
Zdravé pomazánky
Velmi jedlé tyčinky, které mohou posloužit jako domácí slaná chuťovka nebo jako příloha ke krémovým zeleninovým polévkám.
Inspirovala jsem se u klasického tvarohového těsta na tyčinky. Místo tvarohu jsem však použila čerstvý smetanový sýr (typ gervais, lučina). Zkusila jsem jako základ 100g kostičku a množství pak bylo přesně na 1 plech tyčinek. Mrkev je dobré nastrouhat opravdu na jemno, těsto se pak lépe krájí do tvaru tyčinek.
Budete potřebovat
- 120 g hladké mouky (polovinu jsem dala jemně mleté celozrnné špaldové)
- 100 g čerstvého sýra gervais nebo lučiny (prodává se přímo v alobalu
- 100 g másla
- 50 g na jemno nastrouhané mrkve
- sůl
- kmín či semínka na posypání (sezamové, lněné, slunečnicové)
Postup
- Z mouky, másla a čerstvého sýra vypracujte těsto.
- Ke konci přidejte na jemno nastrouhanou mrkev a zapracujte.
- Těsto nechte ztuhnout v lednici, aby z něj šla dobře vyválet placka o tloušťce 3 - 5 mm.
- Pomocí krájecího kolečka (třeba to na pizzu) těsto rozdělte na jednotlivé tyčinky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto lze také krájet už rovnou na plechu.
- Každou tyčinku potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem nebo semínky. Některé nechávám i bez posypu :)
- Pečte asi na 180 stupňů do zezlátnutí, trvá to tak 20 minut.
Tyčinky lze servírovat dospělým v rámci pohoštění, dětem můžete k tyčinkám připravit zdravou pomazánku, do které si mohou tyčinky namáčet. Skvělá je rovněž varianta s jakoukoliv krémovou zeleninovou polévkou...
<p>Posypat je můžete kmínem, semínky, kořením ...</p>