vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Sušenky cookies s kousky čokolády

12.06.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Křehké, křupavé, akorát sladké, s čokoládovými kousky uvnitř lahodné. 🙂Základem výborných sušenek je skvělé těsto s tím správným poměrem ingrediencí.

Tato receptura je inspirována tradičními "chocolate chip cookies". Abych měla z čeho vyjít, vyzkoušela jsem doporučenou "americkou" recepturu. Nevyhovovalo mi velké množství těsta a opravdu zbytečně velké množství cukru, které přebilo jakékoliv ostatní chutě.

U sušenek to ale není jen tak. Když se až příliš ubere na tuku a cukru, mají úplně jinou konzistenci.

Tuto recepturu jsem si přizpůsobila tak, aby sušenek bylo tak akorát a stačila na ně 1 tabulka čokolády. Když si to žádá příležitost, množství jednoduše zdvounásobím.

Z tohoto množství jsem upekla 2 menší plechy sušenek. Je třeba mezi nimi nechávat větší rozestupy, jinak se na plechu spojí.🙂

Ingredience

Postup

  1. V misce smíchám mouku s půl lžičkou kypřícího prášku do pečiva a solí.
  2. Pomocí šlehače vymíchám do krémové konzistence máslo s cukrem (nebo jiným sypkým sladidlem) a případně s pár kapkami vanilkového extraktu.
  3. Přidám vejce, zase prošlehám a nakonec zapracuji mouku. Těsto nechám chvíli odležet v lednici. Musí mít takovou konzistenci, aby z něj šly snadno odebírat kousky těsta a tvarovat kuličky.
  4. Kuličky těsta dám na nepřilnavý plech nebo na plech vyložený pečícím papírem a nechám mezi nimi dostatečné mezery.
  5. Peču na 180 stupňů asi 13 minut. Doba pečení je velmi individuální. Sušenky se mohou zdát na povrchu měkké, ale ony na plechu dojdou a ztuhnou... Pokud by byly příliš křupavé, uberu minutu, pokud by byly málo křupavé, přidám třeba 2 minuty.

 TIP

Jednu verzi sušenek jsem dělala tak, že jsem část mouky, asi 50 g, nahradila za mleté lněné semínko nebo za mandlovou mouku. Do těsta je pak také možné přidat kousky oříšků.

☝️A pokud se vám líbí kombinace kakaa a kokosu, rozhodně vyzkoušejte tyto domácí koka sušenky.🐭

Příprava domácích sušenek je mnohem jednodušší, než se může zdát. Kromě jiného jsou také zdrojem zábavy a dá se do nich propašovat i spousta netradičních ingrediencí. 🙂

<p>Na sušenky s kousky čokolády lze koupit rovnou malé čokoládové penízky. Je ale třeba pohlídat kvalitu čokolády. Já jsem teď zvolila variantu s domácímí čokoládovými kousky kvalitní hořké čokolády. Čokoládu nalámu na kousky a párkrát projedu v robotu...</p>

<p>Nejdříve umíchám těsto, až ke konci tam přidám čokoládu. A hned dám do lednice...</p>

<p>Těsto musí mít takovou konzistenci, aby z něj šly rukama pohodlně tvarovat kuličky. Takto naložený plech je možné dát rovnou do trouby. Z kuličky vznikne sušenka... Mně se ale osvědčilo kuličky pomocí prstů lehce zploštit, zmáčknout...</p>

<p>No a tady každá rada drahá. Na kolik a jak dlouho sušenky přesně nechat v troubě záleží na konkrétním těstě, troubě a hlavně velikosti sušenek. Pro začátek doporučuji vyzkoušet 185 stupňů a 13 - 15 minut. Sušenky ještě dojdou na plechu...</p>

<p>Tato verze sušenek rozhodně prošla. Akorát křehké, akorát sladké, dostatečně čokoládové... 🙂👍</p>