Recept

Sušenky cookies s kousky čokolády

Křehké, křupavé, akorát sladké, s čokoládovými kousky uvnitř lahodné. 🙂Základem výborných sušenek je skvělé těsto s tím správným poměrem ingrediencí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato receptura je inspirována tradičními “chocolate chip cookies”. Abych měla z čeho vyjít, vyzkoušela jsem doporučenou “americkou” recepturu. Nevyhovovalo mi velké množství těsta a opravdu zbytečně velké množství cukru, které přebilo jakékoliv ostatní chutě.

U sušenek to ale není jen tak. Když se až příliš ubere na tuku a cukru, mají úplně jinou konzistenci.

Tuto recepturu jsem si přizpůsobila tak, aby sušenek bylo tak akorát a stačila na ně 1 tabulka čokolády. Když si to žádá příležitost, množství jednoduše zdvounásobím.

Z tohoto množství jsem upekla 2 menší plechy sušenek. Je třeba mezi nimi nechávat větší rozestupy, jinak se na plechu spojí.🙂

Ingredience

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce z volného chovu
  • 100 g másla
  • 100 g čokoládových kousků ( já jsem dala na drobno posekanou kvalitní hořkou čokoládu 70%)
  • 70 g sypkého sladidla (třtinový cukr, cukr muscovado, kokosový cukr, případně kombinace s přírodním nekalorickým sladidlem)
  • 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Pro chuť je možné přidat pár kapek vanilkového extraktu (někdy dám, někdy vynechám)

Postup

  1. V misce smíchám mouku s půl lžičkou kypřícího prášku do pečiva a solí.
  2. Pomocí šlehače vymíchám do krémové konzistence máslo s cukrem (nebo jiným sypkým sladidlem) a případně s pár kapkami vanilkového extraktu.
  3. Přidám vejce, zase prošlehám a nakonec zapracuji mouku. Těsto nechám chvíli odležet v lednici. Musí mít takovou konzistenci, aby z něj šly snadno odebírat kousky těsta a tvarovat kuličky.
  4. Kuličky těsta dám na nepřilnavý plech nebo na plech vyložený pečícím papírem a nechám mezi nimi dostatečné mezery.
  5. Peču na 180 stupňů asi 13 minut. Doba pečení je velmi individuální. Sušenky se mohou zdát na povrchu měkké, ale ony na plechu dojdou a ztuhnou… Pokud by byly příliš křupavé, uberu minutu, pokud by byly málo křupavé, přidám třeba 2 minuty.

 TIP

Jednu verzi sušenek jsem dělala tak, že jsem část mouky, asi 50 g, nahradila za mleté lněné semínko nebo za mandlovou mouku. Do těsta je pak také možné přidat kousky oříšků.

> ☝️A pokud se vám líbí kombinace kakaa a kokosu, rozhodně vyzkoušejte tyto domácí koka sušenky.🐭

Příprava domácích sušenek je mnohem jednodušší, než se může zdát. Kromě jiného jsou také zdrojem zábavy a dá se do nich propašovat i spousta netradičních ingrediencí. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...