09.10.2019 Kamila Metzová
Čím doplnit krémovou zeleninovou polévku, aby byla chutnější a výživnější? Jde to i bez klasických zavářek z mouky. Skvělou vložkou do polévky je ztracené vejce jednoduše připravené za pár minut.
Jak už jsem mnohokrát psala, u zeleninových polévek dodržuji pravidlo "držet se při výběru surovin podobných barev". Cuketa a špenát tedy mají zelenou :)
Příprava ztraceného vejce
Na každou porci polévky přijde jedno vejce, které se ideálně každé připravuje samostatně. Jedno po druhém. Do hrnce dám 1 litr vody, který přivedu k varu a přidám 1 lžíci octa. Vroucí vodu s octem vařečkou roztočím dokola a z misky opatrně vyklopím rozklepnuté vejce doprostřed víru. Jakmile se "dotočí", plamen stáhnu a nechám jen 2 minuty dojít. Někteří kuchaři doporučují jako fígl vejce nejdříve rozklepnout do octa a teprve pak vlít do vroucí vody. Drží pak lépe pohromadě.
Do misky naliji polévku, doprostřed vložím ztracené vejce a doladím olivovým olejem a zelenými bylinkami :)
<p>Polévka je sytá, výživná. Na talíři ji vždy doplním o extra panenský olivový olej, hrst petrželky a někdy přidám ještě krátce opražená slunečnicová semínka nebo malé česnekové krutony z celozrnného chleba.</p>