vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Špenátová krémová polévka

29.08.2018 Kamila Metzová

Polévky

Zařadit pravidelně špenát do jídelníčku se rozhodně vyplatí. Je bohatý na karotenoidy a další antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky. Najděte si recept, ve kterém vám sedne nejvíce. Ve formě krémové polévky nemá chybu.

Když se řekne špenát, převážná většina lidí si ho spíše vybaví jako klasickou zeleninovou přílohu k bramborovým knedlíkům a masu. Špenát ale umí být mnohem víc.

V sezóně je samozřejmě nejlepší kupovat čerstvý listový špenát, ze kterého máte velmi snadno výbornou polévku, když ho necháte krátce zavadnout ve vroucí vodě a následně ho ochutíte, je z něj výborná zdravá příloha třeba k bramborám a rybě. Důležité je pamatovat na to, že nemá rád dlouhou tepelnou úpravu.

Syrový špenát má své využití i ve studené kuchyni. Lze jej přidat do salátů nebo jím proložit sendvič. Jeho nevýraznou a jemnou chuť snadno vyrovnáte vhodným dresingem nebo pomazánkou.

na 4 porce polévky budete potřebovat

Postup

  1. Na oleji si zpěňte cibuli, může být i šalotka. Přidejte 4 lžíce vloček, nakrájený stroužek česneku, kurkumu a zalijte vývarem.
  2. Povařte 2 minuty, přihoďte listy špenátu a nechte je zavadnout. Po chvíli rozmixujte do hladka a zjemněte smetanou. Konzistenci polévky dolaďte dle potřeby.
  3. Na talíři polévku obohaťte ještě o na jemno nasekané čerstvé zelené bylinky a opečené chlebové krutony.

TIP

<p>Polévku lze zjemnit smetanou rovnou v hrnci, nebo smetanu přidat až každému do talíře.</p>

<p>I když je tam zelené až až, stejně ráda každou polévku ještě dozdobím třeba zelenou petrželkou, která je bohatým zdrojem vitaminu C.</p>