06.02.2014 Kamila Metzová
Nemůžete se rozhodnout, jestli máte chuť na tvaroh či povidla? Dejte si obojí zapečené v moučníku ze zdravé špaldové mouky ...
Tento moučník je v různých podobách docela známý, já ho ale peču ze špaldové mouky. Je tedy o mnoho zdravější, než kdyby byl jen z mouky bílé. Kombinace tvarohu a povidel jednoduše nemůže zklamat :-)V létě pak můžete povidla vyměnit za šťavnaté ovoce ...
(1 hrnek = 250-270ml)
500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru (množství dle chuti, nebo použijte jiné alternativní sladidlo), 1 vanilkový cukr, podle potřeby mléko
1 povidla, trochu rumu, dle chuti skořici, případně trochu vody na rozředění
Pokud nemáte povidla, můžete do vzniklého čtverečku dát ovoce. Zkoušela jsem s meruňkami.
Různá povidla jsou různě sladká, některá obsahují dost přidaného cukru a jsou až přeslazená. Proto zvažte celkové množství cukru v moučníku a přizpůsobte ho svým chutím. Cukr je jak v těstě, tak v tvarohu, tak mnohdy v povidlech. Vždy můžete část cukru nahradit zdravějším sladidlem (slady, stevia, do tvarohové náplně trochu agáve sirupu)
Pokud nemáte domácí povidla a kupujete je v supermarketech, rozhodně si přečtěte etiketu. Mezi povidly existují velké rozdíly. Mnohdy obsahují E211 - benzoan sodný a to je látka, kterou opravdu nechcete posílat do svého těla. Hledejte vždy povidla bez chemické konzervace.
<p>Příprava tvarohové náplně. Neměla by být tekutá, ale ani ne moc hustá, aby náplň zůstala vláčná, proto se ještě trochu "ladí" mlékem. </p>
<p>Pokud se vám nechce tvaroh nanášet pomocí klasického cukrářského pytlíku, dá se mřížka vytvořit jednoduše cik cak lžící. Po upečení tvaroh stejně většinou zapadne ...</p>