vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Slaný závin s kysaným zelím - domácí tvarohové těsto

09.05.2021 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty Chuťovky

Když slaný závin, tak z domácího těsta. Vyzkoušeného tvarohového.🙂 Šťavnatá a bohatá náplň z kysaného zelí je jednou ze skvělých variant. Výborná svačinka nebo pohoštění.👍

 Ingredience

Na 1 velký závin

Na náplň

Postup

  1. Jako první si připravím těsto. Důkladně propojím mouku, tvaroh a máslo v kompaktní hmotu. Tu zabalím a dám ji odležet do lednice. Alespoň hodina je fajn. Těsto jde pak lépe vyválet.
  2. Na náplň uvařím kysané zelí tak, jako kdybych ho dělala jako přílohu. Musí být husté, bez zbytečné vody. Na oleji orestuji nakrájenou cibuli do zlatova. Přidám kysané zelí bez vody. Pokud jsou kusy zelí dlouhé, překrájím ho. Zelí ochutím drceným kmínem, trochou soli, osladím a ještě přidám na jemno nastrouhanou bramboru, která zelí přirozeně zahustí. Dusím na mírném stupni alespoň 20 minut. Na závěr ještě doladím chuť do sladko-kysela, pokud je to třeba. Pomůže třeba troška jablečného octa.
  3. Těsto rozválím na pomoučené ploše na tenkou placku. Doprostřed vyskládám pruh slaniny a na něj rozprostřu vychladlé zelí.
  4. Přehnu z jedné strany, z druhé strany a spojím na koncích. Potřu rozšlehaným žloutkem a propíchám vidličkou. Peču na 185 stupňů asi 35 minut. Hotovo!

☝️Těsto na závin se dá udělat i s mrkví. Doporučuji vyzkoušet křehký mrkvový závin s jablky.🙂

Ať se vám záviny povedou!

<p>Těsto z tvarohu, jemně mleté špaldové mouky a másla. Po zpracování ingrediencí ho nechávám odležet v lednici. Je vděčné, výborně se s ním pracuje.</p>

<p>Na těsto položím pruh plátků kvalitní anglické slaniny, která dodá závinu další chuť. Slaninu lze klidně vynechat a použít jinou "masovou" ingredienci, nebo zvolit alternativy jako např. tempeh.</p>

<p>Půl kila kysaného podušeného zelí. Někdo dává do závinu zelí syrové. Výsledek je pak po zakousnutí úplně jiný.</p>

<p>Přehnu z jedné strany, z druhé strany a konce spojím.</p>

<p>Na závěr potřu rozšlehaným žloutkem a propíchám vidličkou. Ten malý kousek pečícího papíru byl poslední zbytek, který jsem našla 🙂</p>

<p>Peču na 185 stupňů asi 35 minut.</p>

<p>Těsto je křehké, ale pevné. Krásně se krájí. Drží.</p>

<p>Křehké domácí těsto a pořádná porce dobře ochucené a šťavnaté zelné náplně. Mňam!</p>