vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Křehké šátečky se zelím a slaninou

14.02.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Nápad, jak použít kysané zelí. Křehké šátečky se šťavnatou voňavou náplní jsou vynikající! Potěší návštěvu, praktické jsou ale také jako jídlo na cestu.

Slané pečení mě baví čím dál víc. A jedním z důvodů je, že se dají jednoduše zakomponovat suroviny, které nepatří mezi nejčastěji používané. Třeba kysané zelí... Kysané zelí je samo o sobě skvělé v tomto jemném salátu. Zelí lze ale i všemožně zapéct do šátečků a různých slaných kapsiček.

Do receptury na těsto jsem zapojila drcené lněné semínko, díky kterému šátečky vypadají netradičně a mají zajímavější nutriční složení :)

 Potřebujete ( 7 šátečků)

Na těsto

Na náplň

 Postup

  1. Jako první si připravím těsto. Mouku, drcené lněné semínko, lehce povolené máslo a zakysanou smetanu trochu osolím a zpracuji v kompaktní kouli. Těsto zabalím a nechám v lednici alespoň hodinu odležet. Lněné semínko lze případně vynechat a nahradit ho trochou mouky navíc.
  2. Náplň - Kostičky cibule orestuji na trošce oleje, po chvíli přidám kostičky libovější slaniny. Restuji, až je slanina opečená. Přidám na drobno posekané zelí a pokud je potřeba, dochutím. Dusím pod pokličkou 10 minut. Nechám vychladnout.
  3. Těsto rozválím na placku silnou asi 3 - 4 mm. Rozdělím na 6 čtverců. Doprostřed každého dám kopeček zelné náplně. Z těsta, které jsem odkrájela okolo udělám sedmý šáteček. Spojím protilehlé rohy a prsty spojím okraje. Okraje pak ještě zmáčknu vidličkou. Přendám na plech ( dávám pečící papír), potřu rozšlehaným vejcem.
  4. Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut.

 TIP

Slané pečivo se zelím lze občas koupit i v pekárnách, ale nikdy se chuťově nevyrovná doma připraveným šátečkům. Jejich příprava není vůbec složitá, stojí zato zkusit :)

<p>A takhle vypadají po rozkrojení. Křehké těsto a uvnitř pořádná porce šťavnaté náplně :)</p>