13.04.2019 Kamila Metzová
Rýže pečená v troubě je jeden z tradičních postupů, jak velmi snadno docílit povedeného výsledku. Můžete ji připravit zcela přírodně, nebo do pekáčku přidat rovnou bylinky a koření.
Rýži připravuji různými způsoby. Postupuji podle toho, co s ní plánuji a také podle toho, zda bude sloužit jako příloha nebo základ hlavního jídla. Jednou z výhod tohoto postupu je, že není třeba nic míchat a hlídat. Trouba se o vše postará.
1 hrnek = 300ml
Pokud máte rýži jako hlavní jídlo počítejte se 100g suché rýže. Jako příloha vám bude stačit 60g, pro větší jedlíky 80g.
Abyste nemuseli rýži vážit - pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.
<p>Rýži zalijte dvojnásobným množstvím vody. Další fígl na správné určení množství vody - pokud máte v pekáčku např. 2 cm rýže, tak by nad rýží měly být ještě 2 cm vody. Kolik rýže na výšku, tolik vody nad ní.</p>
<p>Rýži dle chuti osolte. Doprostřed vložte cibuli, do které můžete zapíchat 3 hřebíčky na chuť. Můžete do vody přidat pár kuliček pepře nebo nového koření. Na závěr přikápněte cca lžíci oleje. Já dala olivový, proto tak na hladině hýří barvou :)</p>
<p>Do této rýže jsem přidala koření a bylinky, proto má výraznou barvu. Výhodou rýže z trouby je to, že má vždy konzistenci tak akorát :)</p>