vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Rýže pečená v troubě jako příloha

13.04.2019 Kamila Metzová

Bez lepku Přílohy

Rýže pečená v troubě je jeden z tradičních postupů, jak velmi snadno docílit povedeného výsledku. Můžete ji připravit zcela přírodně, nebo do pekáčku přidat rovnou bylinky a koření.

Rýži připravuji různými způsoby. Postupuji podle toho, co s ní plánuji a také podle toho, zda bude sloužit jako příloha nebo základ hlavního jídla. Jednou z výhod tohoto postupu je, že není třeba nic míchat a hlídat. Trouba se o vše postará.

Na 4 porce budete potřebovat

1 hrnek = 300ml

Postup

  1. Rýži propláchněte a vsypte do pekáčku. Zalijte ji horkou vodou, osolte, popř. přidejte další koření.
  2. Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli. Dodá rýži chuť, dělám rýži ale i bez ní. 1.Přidejte lžíci oleje nebo oříšek másla Ghí
  3. Přiklopte víkem a duste/pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut. Zkoušela jsem i bez víka a postup funguje také.

TIPY

Kolik rýže na osobu?

Pokud máte rýži jako hlavní jídlo počítejte se 100g suché rýže. Jako příloha vám bude stačit 60g, pro větší jedlíky 80g.

Abyste nemuseli rýži vážit - pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.

<p>Rýži zalijte dvojnásobným množstvím vody. Další fígl na správné určení množství vody - pokud máte v pekáčku např. 2 cm rýže, tak by nad rýží měly být ještě 2 cm vody. Kolik rýže na výšku, tolik vody nad ní.</p>

<p>Rýži dle chuti osolte. Doprostřed vložte cibuli, do které můžete zapíchat 3 hřebíčky na chuť. Můžete do vody přidat pár kuliček pepře nebo nového koření. Na závěr přikápněte cca lžíci oleje. Já dala olivový, proto tak na hladině hýří barvou :)</p>

<p>Do této rýže jsem přidala koření a bylinky, proto má výraznou barvu. Výhodou rýže z trouby je to, že má vždy konzistenci tak akorát :)</p>