03.10.2017 Kamila Metzová
Slaný listový závin nikdy chutí neurazí. Jak ho udělat tak, aby byl sytý, chuťově výrazný a zároveň obsahoval dostatek vlákniny?
Když peču, tak si ve většině případů těsta vždy připravuji sama. Na jakýkoliv závin se dá domácí těsto připravit snadno a rychle. Nikdy ale není tak křupavé a specifické jako to listové. Zas takový nadšenec ale nejsem, abych ho vyráběla doma, tak sem tam koupím hotové chlazené listové těsto, které je v lednici připravené. Stačí ho vytáhnout, naplnit nasekanými jablky, rozinkami, posypat skořicovým cukrem a za pár minut je v troubě. Je ale výborným základem i pro slané varianty. Nejčastěji ho plním zelím nebo špenátem, teď jsem ho ale doslova "narvala" zeleninou, aby to nebylo o tom těstě, ale hlavně o té zelenině.
Výborný je teplý i studený :)
A kdybyste té zeleniny měli málo, doplňte si závin na talířku ještě o kopeček kvašené zeleniny, která dodává enzymy, zlepšuje trávení a obsahuje cenné bakterie :)