vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Rychlé borůvkové lívance z ricotty - bohaté na bílkoviny

15.08.2021 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty

Běžné lívance jsou plné především mouky. V těchto lívancích hraje hlavní roli Ricotta. Lívance jsou nadýchané, vláčné, syté. Zkuste verzi s borůvkami zapečenými přímo v těstě. Výborné!

Lívance z ricotty nejčastěji připravuji v základní variantě bez ovoce. Každý si je pak na talíři doladí, jak mu vyhovuje. Teď jsem však měla chuť zakomponovat do nich velké pevné borůvky, které jim dodají extra chuť, šťavnatost a zajímavost. Borůvky se zapečou v těstě, hezky drží na místě a lívanečky se pohodlně jí.🙂

Zatímco běžné lívance jsou hlavně o mouce, tyto jsou plné kvalitních bílkovin. Lívanečky jsou tak vděčné, že se hodí i jako svačinka někam na výlet. Chutnají totiž dobře i studené. Když je beru někam s sebou, tak do nich nedávám ovoce. Z těsta jen upeču malé lívanečky a ostatní dobroty k nim dám do jiné krabičky.

Lívanečky je možné upéct více do sladka, kdy těsto lehce osladím, nebo je nechat neutrální a obložit si je klidně slanými ingrediencemi. Vyzkoušejte obojí!🙂

 Ingredience (asi 8 lívanců)

 Postup

  1. Bílky oddělím od žloutků, z bílků ušlehám sníh.
  2. Ricottu smíchám se žloutky, lehce osladím, přidám půl lžičky kypřícího prášku, citronovou kůru a mouku. Ideální je mouku prosít.
  3. Na závěr vmíchám sníh z bílků. Těsto je nadýchané, hutné. Kdyby na lžíci drželo až moc a zdálo se příliš tuhé, doředím ho ještě lžící smetany nebo jiné podobné tekutiny. Záleží na druhu použité mouky...
  4. Vmíchám opatrně větší pevné borůvky. Ideální jsou kanadské.
  5. Na středně rozpálenou nepřilnavou a tukem vytřenou pánev nanáším lžící těsto a tvořím vyšší lívanečky. Opeču je z obou stran do zlatova. Hotovo!

☝️Kam by se ještě hodila Ricotta? Doporučuji vyzkoušet tyto slané špenátové palačinky se sýrem a uzeným lososem.🙂

Ať se vám lívanečky povedou!🙂

<p>Těsto je nadýchané a hutné ... Nanáším ho lžící na nepřilnavou pánev potřenou přepuštěným máslem Ghí.</p>

<p>Borůvky jsem zakomponovala rovnou do těsta, protože byly pevné. Měkké malé české lesní borůvky se pro tento postup nehodí. Ty bych dala k lívancům extra jako "přeliv".</p>

<p>Lívance jsou krásně vláčné díky ricottě a šťavnaté díky borůvkám.</p>

<p>Borůvkové lívance chutnají skvěle už samy o sobě. Na fotce jsem je šmrncla skořicí a javorovým sirupem. Mňam!</p>