15.08.2021 Kamila Metzová
Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty
Běžné lívance jsou plné především mouky. V těchto lívancích hraje hlavní roli Ricotta. Lívance jsou nadýchané, vláčné, syté. Zkuste verzi s borůvkami zapečenými přímo v těstě. Výborné!
Lívance z ricotty nejčastěji připravuji v základní variantě bez ovoce. Každý si je pak na talíři doladí, jak mu vyhovuje. Teď jsem však měla chuť zakomponovat do nich velké pevné borůvky, které jim dodají extra chuť, šťavnatost a zajímavost. Borůvky se zapečou v těstě, hezky drží na místě a lívanečky se pohodlně jí.🙂
Zatímco běžné lívance jsou hlavně o mouce, tyto jsou plné kvalitních bílkovin. Lívanečky jsou tak vděčné, že se hodí i jako svačinka někam na výlet. Chutnají totiž dobře i studené. Když je beru někam s sebou, tak do nich nedávám ovoce. Z těsta jen upeču malé lívanečky a ostatní dobroty k nim dám do jiné krabičky.
Lívanečky je možné upéct více do sladka, kdy těsto lehce osladím, nebo je nechat neutrální a obložit si je klidně slanými ingrediencemi. Vyzkoušejte obojí!🙂
☝️Kam by se ještě hodila Ricotta? Doporučuji vyzkoušet tyto slané špenátové palačinky se sýrem a uzeným lososem.🙂
Ať se vám lívanečky povedou!🙂
<p>Těsto je nadýchané a hutné ... Nanáším ho lžící na nepřilnavou pánev potřenou přepuštěným máslem Ghí.</p>
<p>Borůvky jsem zakomponovala rovnou do těsta, protože byly pevné. Měkké malé české lesní borůvky se pro tento postup nehodí. Ty bych dala k lívancům extra jako "přeliv".</p>
<p>Lívance jsou krásně vláčné díky ricottě a šťavnaté díky borůvkám.</p>
<p>Borůvkové lívance chutnají skvěle už samy o sobě. Na fotce jsem je šmrncla skořicí a javorovým sirupem. Mňam!</p>