Ryba po mlynářsku - jednoduchý a osvědčený způsob úpravy rybích filetů
30.03.2020 Kamila Metzová
Hlavní jídla
Ryba po mlynářsku je takový kompromis mezi dušenou a křupavou obalovanou rybou. Extra rychlá příprava je výhodou. Výsledkem je chuťově atraktivní lehce křupavá a šťavnatá ryba.
Ingredience
- Rybí filety (já jsem měla filety z limandy bez kosti)
- Hladká mouka (různé verze, já jsem dala klasickou a celozrnnou jemně mletou, na 4 porce asi 6 lžic mouky)
- Na ochucení mouky sůl, koření, sušené bylinky ( může být česneková sůl, kurkuma)
- Tuk na opečení ryby (olivový, řepkový, Ghí)
Postup
- Jemně mletou či hladkou mouku dám do větší mísy a ochutím ji solí a kořením. Výborný je třeba sušený česnek, kurkuma, či trocha oblíbené kořenící směsi.
- Rybí filety osuším a obalím v ochucené mouce.
- Z obou stran opeču na nepřilnavé pánvi na přiměřeném množství tuku. Délku opékání uzpůsobím podle tloušťky filetu. Limanda je tenká, proto mi stačilo doslova pár minut.
- Rybu odložím na papírovou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku a ihned za čerstva podávám. Je důležité podáat ji hned, aby neztratila křupavost.
Ryba po mlynářsku je maximálně jednoduchá kuchyňská úprava ryby. Uvnitř zůstane šťavnatá a křehká. K této rybě nejraději připravuji brambory vařené ve slupce. 🙂
<p>Petrželové brambory a porce míchaného zeleninového salátu je k rybě takovou "klasickou" přílohou.</p>
<p>Do mouky jsem přidala trochu kurkumy, proto má ryba takovou pěknou barvičku. Než ji podávám, nechám ji chvíli ležet na papírové utěrce, aby nebyla zbytečně mastná. Chceme cítit rybu, ne olej. 🙂</p>