03.02.2022 Kamila Metzová
Základ pomazánky tvoří nízkotučný, hustý a na bílkoviny bohatý mléčný výrobek Skyr. Chuťově ho perfektně obohatí kombinace sušených rajčat, kaparů a lahůdkové cibulky. Pomazánka je vynikající na křupavých knackebrotech, ale také k bramborám "na loupačku".
Cílem tohoto receptu bylo vyrobit pomazánku, jejíž základ bude tvořit Skyr.
Skyr je fermentovaný mléčný výrobek, který se vyrábí podobně jako jogurt, mezi jogurty se ale neřadí. Jeho specifikum tkví v tom, že obsahuje buď minimum tuku nebo 0 % tuku, za to ale pozoruhodné množství bílkovin.
Mně Skyr připomíná něco mezi jogurtem a tvarohem, narozdíl od tvarohu je ale lépe stravitelný... Skvělá je jeho hutná konzistence, která může posloužit jako základ různých dipů, pomazánek, smoothie a tak dále...
Ještě pár poznámek. Sušená rajčata, která nejsou naložená v oleji je potřeba předem namočit....A kapari se prodávají naložené ve skleničce, často v bílém vinném octu. A jak výrobce píše: "Kapary použijte nasekané či celé do sosů, k rybě, do salátů, pomazánek či obecně k získání lahodné jižní chuti".🙂
Pomazánka se hodí jako svačinka na pečivo nebo různé křupavé chlebíky, ale také k bramborám na loupačku...🙂
☝️Další zajímavá pomazánka, která není kaloricky nabitá? Využijte luštěniny a vyzkoušejte tuto rychlou pomazánku z bílých fazolí.🙂
Ať se vám pomazánky povedou!🙂
<p>Pomazánka připomíná trochu budapešťskou. Sušená rajčata a kapary jí však dodají jedinečnou a zajímavou chuť.</p>
<p>Pomazánka je skvělá na opečeném celozrnném toustu nebo na žitném knackebrotu. Mňam!</p>