02.07.2018 Kamila Metzová
Krémová rajčatová polévka patří mezi jídla, která je vhodná dělat často. Obzvlášť v době, kdy je úroda rajčat, která jsou cenově dostupná a poctivá nejen chutí, vůní, ale i barvou. Základem je dobře vyladit chuť. A pokud si potrpíte na hodně výrazné chuti a chcete se i trochu zahřát, zkuste tuto ostřejší verzi.
Zelenina by se měla jíst jak čerstvá, tak tepelně upravená. U rajčat to platí dvojnásob, protože tepelně upravená jsou lépe stravitelnější a tělo snáze využije hodnotný antioxidant lykopen.
Mezi jednoduché oblíbené recepty s rajčaty, které dělám pravidelně, patří tyto spaghetti al pomodoro nebo různé verze krémových polévek, které ladím a obohacuji podle toho, zda jsou myšlené pro dospělé nebo děti, zda se hodí spíše k obědu nebo večeři.
Do rajčatové polévky s oblibou dávám ajvar, který pochází ze srbské kuchyně a jedná se o pikantní směs červených paprik, lilku, česneku a chilli. Kvalitní ajvar koupíte běžně jako hotový výrobek ve sklenici, není tedy nutné podstupovat náročný proces jeho poctivé přípravy, kdy se lilek a rajčata nejdříve pečou na desce na otevřeném ohni a poté několik hodin dusí.
<p>Balkánský sýr polévku obohatí o bílkoviny, dýňová semínka o hodnotné tuky a čerstvá petrželka o fytoživiny. A všechno to dohromady navíc skvěle chutná.</p>