05.08.2021 Kamila Metzová
Barevný talíř plný kvalitních výživných a sytých ingrediencí. Pečený teriyaki losos má výraznou chuť a je už na vás, jakou rýží a zeleninou ho doplníte. Inspirujte se.🙂
Losos pečený v troubě a potřený teriyaki marinádou je známý a prověřený postup. Mně vyhovuje i přírodní chuť čerstvého lososa, která je jen lehce doladěná solí a pepřem. Někdy je ale nálada na něco zajímavějšího, kdy chci rybě dodat úplně jiný šmrnc a vzhled a nádech. Na to je ideální teriyaki.
Teriyaki marinádu si můžete jednoduše vyrobit sami doma nebo si ji koupit hotovou. Základ marinády tvoří sojová omáčka, voda, med, třtinový cukr, česnek, zázvor, šťáva z limetky, chilli (kdo chce).
Pokud vám nevyhovuje tužší rýže natural, připravte si jako přílohu jasmínovou rýži. Buď v tradiční přírodní verzi nebo v thajské kokosové verzi. Na hrnek důkladně propláchnuté rýže použijte hrnek kokosového mléka a půl hrnku vody a uvařte do měkka.
☝️Brokolice a losos zase v jiné verzi? Zkuste tagliatelle s lososem a brokolicí podle Pohlreicha.🙂
Ať máte dobrého lososa a ať se vám jídlo povede.🙂
<p>V tomto případě jsem lososa omáčkou jen potřela. Možností je také omáčky přidat více a mít pak po upečení trochu "sósu" k rýži.🙂</p>
<p>Dobře upečený šťavnatý losos je vynikající sám o sobě. Dát mu ale občas jinou a výraznou chuť třeba díky teryiaki omáčce rozhodně stojí za vyzkoušení. Mňam!</p>