vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Pečený květák s cizrnou + domácí jogurtový dip

06.11.2020 Kamila Metzová

Luštěniny Hlavní jídla Bez masa

Extra jednoduchý recept, který překvapí svojí atraktivní chutí. Lahodný kořeněný květák a pečená, lehce křupavá cizrna...S domácím jogurtovým dipem perfektní!

Množství ingrediencí si, vzhledem k jednoduchosti receptu, každý přizpůsobí. Na fotkách vidíte verzi z menšího květáku, protože jsem si recept dělala jen sama pro sebe.

Ingredience

 Postup

  1. Květák omyju, odkrojím košťál a rozeberu na růžičky. Recept snese větší růžičky, lepší je ale květák "více rozebrat".
  2. Cizrna musí být předem uvařená. Buď si ji sama uvařím předem, nebo použiju hotovou cizrnu v nálevu. Cizrnu je třeba nechat dobře okapat.
  3. V misce si připravím marinádu. Olivový olej smíchám s kari kořením a ještě dochutím solí a pepřem a přidám na jemno nasekaný čerstvý koriandr. To je základní varianta, s marinádou si lze pohrát dle momentální chuti. Teď vše důkladně promíchám v míse tak, aby květák i cizrna byli oranžové a obalené marinádou.
  4. Dám do zapékací misky a odkryté peču na 200 stupňů asi 40 až 45 minut.

Dobu pečení je třeba vychytat individuálně. Pokud byste to vytáhli příliš brzy, přijdete o ten šmrnc, kdy je cizrna opečená až lehce do křupava.

 TIP

Koriandr mám v zásobě nasekaný v mrazáku. Kupuji si ho v této formě. Při přípravě indických či thajských receptů je jeho chuť nenahraditelná. Takto ho mám vždy k dispozici. 👍

☝️A když jsme u té cizrny a trouby, doporučuji vyzkoušet také toto slané křupavé zobání-cizrnu praženou v troubě.🐭

Ať se vám to povede! 🙂

<p>Syrový květák, vařená cizrna a marináda z olivového oleje, kari koření a koriandru...</p>

<p>Květák je možné nechat na větší růžičky nebo ho více rozebrat. Důležité je v míse důkladně promíchat květák a cizrnu s marinádou, aby se vše obalilo...</p>

<p>K této verzi jsem připravila dip z ochuceného hustého bílého jogurtu. Jogurt jsem ochutila trochou kari, pepře, česneku. Někdy přidám lžičku majonézy...</p>

<p>Dip k pečenému květáku s cizrnou lze vyrobit i z tofu natural. Tofu stačí rozmixovat s olivovým olejem a citronovou šťávou, ochutit solí a pepřem. Nasekané bylinky jsou samozřejmě vždy vítány. 🌱</p>