Extra jednoduchý recept, který překvapí svojí atraktivní chutí. Lahodný kořeněný květák a pečená, lehce křupavá cizrna...S domácím jogurtovým dipem perfektní!
Množství ingrediencí si, vzhledem k jednoduchosti receptu, každý přizpůsobí. Na fotkách vidíte verzi z menšího květáku, protože jsem si recept dělala jen sama pro sebe.
Květák omyju, odkrojím košťál a rozeberu na růžičky. Recept snese větší růžičky, lepší je ale květák “více rozebrat”.
Cizrna musí být předem uvařená. Buď si ji sama uvařím předem, nebo použiju hotovou cizrnu v nálevu. Cizrnu je třeba nechat dobře okapat.
V misce si připravím marinádu. Olivový olej smíchám s kari kořením a ještě dochutím solí a pepřem a přidám na jemno nasekaný čerstvý koriandr. To je základní varianta, s marinádou si lze pohrát dle momentální chuti. Teď vše důkladně promíchám v míse tak, aby květák i cizrna byli oranžové a obalené marinádou.
Dám do zapékací misky a odkryté peču na 200 stupňů asi 40 až 45 minut.
Dobu pečení je třeba vychytat individuálně. Pokud byste to vytáhli příliš brzy, přijdete o ten šmrnc, kdy je cizrna opečená až lehce do křupava.
TIP
Koriandr mám v zásobě nasekaný v mrazáku. Kupuji si ho v této formě. Při přípravě indických či thajských receptů je jeho chuť nenahraditelná. Takto ho mám vždy k dispozici. 👍
> ☝️A když jsme u té cizrny a trouby, doporučuji vyzkoušet také toto slané křupavé zobání-cizrnu praženou v troubě.🐭