vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Pečené žampiony s krémovou tofu náplní

24.04.2023 Kamila Metzová

Hlavní jídla Bez lepku Chuťovky Bez masa

Klobouky žampionů jsou jako stvořené k tomu, aby se naplnily. Vyzkoušejte bezmasou verzi s výraznou a vláčnou náplní z tofu. Recept je jednoduchý, z dostupných surovin a připravíte ho snadno jak pro 2 lidi, tak pro velkou famílii.

Všechny ingredience v tomto receptu jsou běžně k dispozici po celý rok, takže si toto jídlo můžete připravit, kdy vás napadne.🙂

 Ingredience na 6 žampionů nebo 2 porce

 Postup

  1. Žampiony očistím a oloupu klobouček. Nožíkem vyříznu zbytek nohy a ostrou lžičkou vydlabu opatrně vnitřek tak, aby vznikl prostor na náplň a zároveň se klobouček neporušil.

  2. Připravím náplň. Tofu nastrouhám na jemno, cibulku na drobná kolečka. Vydlabané vnitřky žampionů nožem posekám. V míse smíchám tofu, cibulku, vnitřek žampionů a promíchám s vejcem. Dochutím podle situace tak, aby náplň byla dostatečně výrazná. Základ je sůl, trochu pepře a vždy dávám směs koření. Někdy houbové koření, jindy koření na vegetariánská jídla nebo česnekovo bylinkové koření.

  3. Připravím si zapékací misky nebo 1 menší nádobu vhodnou do trouby. Každý žampion napěchuji náplní co to jde. Náplň drží na místě, takže se nebojím udělat kopeček.

  4. Naplněné žampiony vyskládám vedle sebe a posypu mandlovou moukou. Vůbec nevadí, když nějaká popadá okolo. Zakápnu olivovým olejem a dám péct nepřikryté do trouby na 200 stupňů asi na 20 minut. Záleží na velikosti žampionů.

  5. K žampionům se hodí jak lehký zeleninový salát, tak nějaká sytější příloha v podobě zeleninového bulguru či šťouchaných brambor. Hodí se i plátky opečené bagetky.

TIP č. 1

Mnoho lidí si mandlovou mouku spojuje především se sladkým pečením. Ona se ale perfektně hodí i do "slaných" receptů, kdy se používá místo tradiční mouky. Své místo najde v různých kuličkách, zeleninových placičkách, nákypech. Mandlová mouka je oblíbená u lidí, kteří preferují low carb stravování nebo recepty bez lepku. Pokud mandlovou mouku "nemůžete", jsou další možnosti, jak na žampionech vytvořit krustičku. Pomoci může třeba kukuřičná strouhanka nebo tvrdý sýr (pokud nevyžadujete čistě rostlinné jídlo).

 TIP č. 2

Pokud plánujete žampiony plnit pro více lidí a mít jich plný pekáček, kupte si 2 balení tofu. Mě zaujala tato XXL verze tofu natural. Tofu natural je neutrální a hodí se i do tohoto receptu. Jen je třeba myslet na dostatečné ochucení a okořenění, aby mělo jídlo šmrnc. Do pekáče nemusíte dávat žampiony jen s tofu náplní. Skvělá je i verze s ricottou a dalším druhem sýra, do náplně pak může přijít i podušený pórek, šunka atd.

☝️Kam příště šoupnout mandlovou mouku? Doporučuji vyzkoušet tyto Křehké mandlové sušenky.🙂

<p>Z tofu lze snadno vyrobit různé náplně do žampionů, cuket i paprik. Tofu lze použít přírodní i ochucené.</p>

<p>Mandlová mouka je v tomto receptu použitá jako posypka. Sůl jsem zvolila růžovou himálajskou.</p>

<p>Doporučuji náplň z tofu připravit výrazněji ochucenou. Hodí se k tomu směs koření.</p>

<p>1 tofu rozdělím do 6 žampionů a naskládám do zapékacích misek nebo jedné menší zapékací nádoby.</p>

<p>Naplněné žampiony jednoduše posypu mandlovou moukou.</p>

<p>A zakápnu olivovým olejem...</p>

<p>Zapečeno na 200 stupňů asi 20 minut. Doba zapékání je cca, záleží i na velikosti žampionů.</p>

<p>Žampiony lze podávat jako předkrm, nebo jako hlavní jídlo s různými druhy salátů.</p>

<p>Díky krémové tofu náplni jsou žampiony šťavnaté a vláčné. Mňam!</p>