vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Pečené papriky plněné šunkovo-žampionovou směsí a cheddarem

19.04.2021 Kamila Metzová

Hlavní jídla Bez lepku

Šťavnaté barevné papriky bohatě naplněné výraznou šunkovo-žampionovou směsí a sýrem cheddarem. Snadné na přípravu, efektní na talíři!

Občas papriky plním další zeleninou, jindy sýrem, masem nebo veganským tempehem. Teď jsem se pustila do žampionové varianty, která je chuťově vyladěná šunkou a cheddarem.

 Ingredience na 2 porce

Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, šunku na malé kousky. Žampiony očistím, pokud je to nutné, tak oloupu a nasekám v malém robotu na drobno.
  2. V pánvi orestuji na oleji cibulku do zlatova, pak přidám šunku a zase restuji. Pak přidám posekané žampiony a zase pár minut restuji. Ochutím solí, pepřem, drceným kmínem a ráda přidávám i směs houbového koření.
  3. Pánev odstavím a vmíchám nastrouhaný sýr a nasekanou petržel.
  4. Papriky omyju, rozříznu podélně na půl. Stopky nechám. Nožíkem jen jemně vykrojím jádřinec, abych udělala místo náplni. Papriky naskládám do pekáčku a naplním směsí. Směs do nich trochu namačkám, nevadí, když vznikne kopeček. Náplň si během pečení sedne.
  5. Peču na 190 stupňů asi 40 minut. Pokud chci dát na vršek paprik extra sýr navíc, posypu je 5 minut před koncem pečení. Hotovo!

 TIPY

☝️Naplnit lze i špičatou papriku. Doporučuji vyzkoušet také tyto plněné papriky - výborné i bez masa.🙂

Ať se vám papriky povedou! 🙂

<p>Nejdříve orestuji cibulku, po chvíli přidám drobné kousky šunky. Použila jsem vysokoprocentní šunku nejvyšší jakosti.</p>

<p>K cibuli a šunce přidám na drobno posekané žampiony. Několik minut restuji a ochutím solí, pepřem, drceným kmínem nebo směsí houbového koření. Např. "houbová pracharanda"</p>

<p>Pánev dám mimo zdroj tepla a na závěr do směsi vmíchám nastrouhaný sýr cheddar a hrst nasekané hladkolisté petržele. Druh sýra a bylinek je možné měnit.</p>

<p>Naskládáno v zapékací misce, naplněno a teď už jen dát péct.</p>

<p>Upečeno! Papriky peču obvykle okolo 40 minut. Ke konci je posypu ještě trochou cheddaru navíc a nechám ho jen krátce roztéct.</p>

<p>Náplň si v paprikách vždy "sedne", proto je lepší je spíše přeplnit. Musí ale stát rovně, aby náplň nevytekla vedle.</p>

<p>Šťavnaté upečené papriky naplněné výraznou směsí. Skvělé jsou "jen tak" nebo je můžete na talíři doplnit o vařené brambory či zeleninový salát.👍</p>