vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Pečené brambory s červenou řepou, brokolicí a vejcem + výborná domácí jogurtová zálivka

04.01.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

"Eat the rainbow" je jedno z důležitých pravidel zdravého stravování. Jídlo v podobě pestrobarevného salátu z čerstvé zeleniny ale není v zimě ideální volbou. Co zdravého si tedy v zimě naložit na talíř?

Všemožné eintopfy, dhály, polévky a pekáče plné překvapení patří mezi jídla, která rozhodně ráda připravuji. Chuť takových jídel na talíří je sice báječná, úchvatnou krásou a barvami však na talíři neoplývají.

Ráda si proto připravuji i barevné talíře, což jsou vlastně takové "zimní saláty". Spousta zeleniny, která je tepelně upravená a díky tomu i pro tělo lépe stravitelná. Doplněná může být dle nutričních preferencí třeba o quinou, maso, rybu, luštěniny, tofu nebo vařené vejce.

 Potřebujete

Postup

  1. Syrové brambory oškrábu, rozkrojím na půl a pak na tenké plátky, které se jednoduše propečou. Tento postup volím proto, že brambory lépe drží pohromadě, není pokaždé potřeba, aby byly předem uvařené. Brambory dám na nepřilnavou pánev a pomalu je opékám a propékám na olivovém oleji asi 10 minut. Ochutím solí a kmínem.

  2. Červenou řepu mám buď uvařenou nebo upečenou v troubě a nakrájím ji na proužky. Ochutím olivovým olejem a pepřem.

  3. Vejce uvařím tak, aby žloutek nebyl převařený. Teď to trvalo asi 5 minut.

  4. Brokolici rozeberu na růžičky, odkrojím tuhé stonky a v troše vody ji dusím do mírného změknutí asi 5 minut. Musí zůstat křupavá a čerstvě zelená.

  5. Zálivku jsem zvolila svěží jogurtovou laděnou do sladko - kysela. Hustý jogurt ochutím olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a přidám lžičkou medu. Doladím kari kořením, které zálivce dodá barvu i správnou chuť, která sedne k bramborám, vejci, brokolici i řepě.

Jíst krásně barevně se dá i v zimě :-)

<p>Brokolici není třeba vařit dlouho. Ztrácí tím živiny i barvu. Růžičky brokolice vhodím do hrnce a v trošce vody je dusím pár minut tak, aby zůstaly křupavé a krásně zelené.</p>

<p>Červenou řepu můžete dnes koupit už i uvařenou, nejlepší a nejlevnější je ale koupit bulvy čerstvé řepy a uvařit je doměkka ve vodě nebo upéct v troubě.</p>

<p>Hustý bílý jogurt ochutím olivovým olejem, citronovou šťávou, himalájskou solí a kari kořením. Svěží chuť této zálivky perfektně doplní chuť každé ingredience na talíři :-)</p>

<p>Restované brambory na olivovém oleji ochucené kmínem na talíři nemůžou chybět! Ani mdlé a nudné, ani přílíš opečené či mastné. Prostě něco mezi :-)</p>