vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Ořechové máslo jako zdravá pomazánka

02.12.2013 Kamila Metzová

Zdravé pomazánky

Ořechové máslo je jedna ze zdravých variant, co sladkého namazat na chleba.

Dostala jsem vlašské ořechy, to mě přimělo si o jejich účincích na zdraví pořádně počíst a narazila jsem na pojem „ořechové máslo“. Zaujalo mě to a hned jsem to vyzkoušela. Je to vlastně zdravá sladká pomazánka. Je samozřejmě velice výživná a kalorická, ale také se nejí po lžících ;-)

Budete potřebovat

(Množství si uzpůsobte podle toho, kolik másla chcete vyrobit, já jsem na zkoušku udělala menší množství, dala jsem 100g másla, 50g ořechů a lžíci medu)

Postup

  1. Rozmíchejte máslo. Máslo musí být měkké, povolené.
  2. Vlašské ořechy namelte nebo nasekejte na jemno v robotu. Přidejte k máslu a důkladně promíchejte.
  3. Oslaďte medem.
  4. Mažte na běžné pečivo nebo celozrnný chléb.

Děti a ořechy

Toto ořechové máslo chutná dětem a je pro ně velice zdravé. Jelikož ořechy patří mezi potenciální alergeny a rizikové potraviny (plísně), zvažte jen jejich podání na základě věku dítěte a rodinné anamnézy (alergie v rodině). Díky tomu, že jsou pomleté, nehrozí zde riziko vdechnutí. Pokud se rozhodnete podat ořechy v jakékoliv formě (ořechové mléko, máslo, ořechy v moučníku) dítěti poprvé, dejte mu menší množství a ten i následující den pozorujte, jak je snáší.

TIP

Pokud chcete, aby Vaše dítě začalo chroupat třeba vlašské ořechy a mandle, ale jsou na ně dost tvrdé, namočte ořechy přes noc do vody a pak už se může vesele zobat... Jsou krásně měkké.

<p>Na poměrech ani tak nezáleží, na fotce je 100g másla a 50g pomletých vlašských ořechů.</p>

<p>K máslu a ořechům pak jen přidejte podle chuti med. Jedna lžíce bohatě stačila...</p>