vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Mandlové sušenky ze 3 ingrediencí - rychlé a křehké

21.02.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty Snídaně a svačinky

Velmi jednoduché na přípravu, žádné upatlané ruce, žádný bordel v kuchyni z rozsypané mouky. Elegantní způsob, jak si dopřát zdravé domácí sušenky.

Když mám chuť na "něco dobrého", ráda si občas udělám domácí sušenky. Jejich příprava ale musí být snadná, rychlá, protože není pokaždé čas zabývat se pečením příliš dlouho :)

Toto je "moje verze" tradičních krétských sušenek "Almond macaroons", jejichž recept jsem objevila v knize tradiční krétské kuchyně. Receptura však byla na velké množství z 1200 g mandlí a třičtvrtě kila cukru a mnoho bílků.

Testováním jsem dospěla k následující verzi na 1 plech sušenek tak, aby byly křehké, ale stále vláčné, sladké tak akorát...

Na 12 sušenek potřebujete

To je základ, sušenky se pak ještě mohou dochutit např. kůrou z bio citrónu nebo pár kapkami vanilkového extraktu.

Postup

  1. Mandle nasekám v robotu co nejvíce na jemno. Nemusí to být "mandlová mouka", naopak malé kousky mandlí jsou v sušenkách výborné.
  2. Ze 2 bílků vyšlehám sníh, pak přidám sypké sladidlo a znovu vyšlehám. Smíchám s mandlemi a pokud chci, doladím chuť třeba citrónovou kůrou.
  3. Vzniklé husté těstíčko nabírám lžičkou a na pečící papír dělám malé kulaté hromádky. Co sušenka, to vrchovatá malá lžička.
  4. Peču na 180 stupňů asi 17 minut do zlatova. Sušenky nechám vychladnout a ztuhnout na plechu.

Velmi jednoduché na přípravu a výsledek stojí zato. Domácí je domácí! :)

<p>Počet sušenek samozřejmě závisí na jejich velikosti. Z uvedené dávky jsem jich vyrobila 12 :)</p>

<p>No krásné jsou. A ta chuť!!</p>