vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jedinečný makový jogurt

05.04.2014 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Ptáte se, jestli čtete správně? Makový jogurt? ANO! A pěkně křupavý :-)

K domácí přípravě tohoto jogurtu mě inspiroval výrobek značky Ehrmann, který se prodává ve větší skleničce s příchutí mák – marcipán. Běžně kupuji jen bílé jogurty, ovocné skoro vůbec, když jsem ovšem zahlédla v regálu tento, jeho místo v nákupním vozíku bylo jisté. Rozhodla jsem se napodobit tento makový křupavý jogurt a vyrobit si ho doma.

Máte li chuť zkusit něco nového, jiného, tak směle do toho. Jogurt je nejen chutí výjimečný, ale i zdravý!

Budete potřebovat

Postup

  1. Množství ingrediencí si uzpůsobte podle oka. Rozmíchejte v jogurtu trochu mletých mandlí a přiměřené množství celého máku.
  2. Dle chuti doslaďte třeba medem, přírodním cukrem nebo agáve sirupem a na závěr dolaďte trochou citronové šťávy.
  3. Teď přijde to důležité. Jogurt nechte odležet v lednici. Pár hodin, klidně přes noc. Mák musí trochu změknout. Křupavý ale zůstane stejně.

Zajímavost o máku

Mák je nejvýznamnějším zdrojem vápníku. Již 100g máku obsahuje 1200 – 1400mg vápníku,což je až 12x více, než obsahuje kravské mléko.

Ten kupovaný marcipánovo-makový jogurt je fakt úžasný, když ho ale neseženete, můžete si vyrobit jeho domácí variantu, která tělu přinese mnoho prospěšných živin.

<p>Mleté mandle a celý mák zamíchejte do bílého jogurtu.</p>

<p>Na obrázku je vidět agáve sirup, kterým jsem si jogurt osladila já.</p>