05.01.2022 Kamila Metzová
Nadýchané, vláčné a akorát hutné lívance, které jsou připravené raz dva. Bez kynutí. Opečené banány jim dodají sladkost a vlákninu. Samotné se dají zabalit i do krabičky na cestu. Nejlepší jsou ovšem čerstvé teplé, třeba i s kopečkem jemného tvarohu nebo jogurtu.
Podmáslí je zakysaný mléčný výrobek s nízkým obsahem tuku, který můžeme samostatně pít jako zdroj bílkovin, nebo ho využít do receptů.
Pravé podmáslí je zbytkový produkt, který vzniká při výrobě másla. V této podobě se jedná o čirou tekutinu. Má nízký obsah tuku a je nutričně hodnotné. V této podobě se s ním však v obchodech nesetkáváme. Běžně koupit můžeme např. "kysané podmáslí". Jedná se o produkt, kdy se k původnímu základu přidává mléko nebo smetana a směs se nechává fermentovat za přítomnosti prospěšných bakterií. Vzniká tak fermentovaný mléčný výrobek.
Podmáslí se hodí do koktejlů, moučníků, do salátových dresinků, polévek, ale také do lívancových těst.
Lívance z podmáslí mě nadchly, inspirovala jsem se v časopisu Apetit z roku 2010. Experimentovala jsem však s různými druhy mouk. Klasickou pšeničnou mouku kombinuji půl na půl s různými druhy alternativních mouk a výsledek se vždy povede.
Tyto lívance mám vyzkoušené i v bezlepkové variantě, kdy jsem zkombinovala jemně mletou čirokovou a rýžovou mouku.
Po zkušenostech s "obyčejnou" pánví doporučuji na lívanečky kvalitní lívanečník. Kvalitní lívaneční se vyznačuje co nejlepším nepřilnav ým povrchem a silným dnem. V ruce je těžký. Cena je vyšší, ale stojí zato na lívanečníku nešetřit. 🙂
☝️Preferujete lívance bez mouky s nižším obsahem sacharidů? Vyzkoušejte tyto jednoduché lívance z mandlové mouky.🙂
Ať se vám lívance povedou!🙂
<p>Na lívance jsem použila lívanečník, který jsem si konečně koupila.🙂Lívanečky mají pravidelný tvar a vypadají na talíři pěkně.</p>
<p>Lívance se mohou doladit ovocným rozvarem, povidly či ovocem. Kdo chce méně sacharidů a více bílkovin, může je pomazat kombinací tvarohu a jogurtu...</p>
<p>Opečený banán s trochou medu lívance skvěle doplní a osladí. Mňam!🙂</p>