31.05.2022 Kamila Metzová
Bez lepku Moučníky a dezerty Sladká jídla Snídaně a svačinky
Výbornou chuť kynutých lívanců si můžete snadno dopřát i bez bílé polohrubé. Skvěle funguje kombinace bezlepkové ovesné a rýžové mouky. Nadýchaný domácí krém z tvarohu a šlehačkové smetany je na lívancích neodolatelný...
Kynuté lívance mají jedinečnou chuť i konzistenci. Jejich příprava je snadná. Stačí dát těstu dostatečný prostor na teplém místě a nechat ho pracovat.🙂
Pokud doma máte rádi lívance, vyplatí se pořídit si kvalitní lívanečník. Ušetří vám to čas i nervy. Kvalitní lívanečník lze poznat tak, že má nepřilnavý povrch a má tlusté dno. V ruce je těžký a stojí zato vybrat ten dražší.
Já někdy lívanečky upeču jako "sváču s sebou" a suché je beru do krabičky na výlet. Nejsou mastné a vydrží vcelku cokoliv.🙂
Na těsto
Na krém
Dále k opékání lívanečků přepuštěné máslo Ghí a různé džemy či povidla k mazání.
Lívance mohou být nehorázná kalorická bomba, nebo také "fit" svačinka. Stačí základ udělat podle návodu a cukr nahradit např. erythritolem. Dále běžný džem se spoustou cukru vyměnit za 100% džem jen z ovoce a místo šlehačky tvaroh rozmíchat s krémovým jogurtem. Výborná je také kombinace lehké zakysané smetany a Skyru.
Jako další variantu dávám k lívancům jen krém a čerstvé ovoce. Mimo sezónu sáhnu klidně do mrazáku pro jahody. Ty nechám v rendlíku povolit, krátce je provařím, trochu osladím a doplním o chia semínka. Díky tomu rychle vznikne domácí kompaktní jahodový "chia džem".
☝️Nemáte čas na kynutí? Doporučuji vyzkoušet tyto lívance z podmáslí s opečenými banány
<p>Marmelády, džemy, povidla, raw ovocné pomazánky ... Lívance mažu podle toho, jaké jsou zásoby. Teď jsem dala domácí jahodový džem a 100% mango džem bez cukru.</p>
<p>Každý lívanec doplním o nadýchaný smetanovo-tvarohový krém. Děti si ho ozdobí ještě kakaem, já si dávám skořici.</p>
<p>Mladší dcera džemy nemá ráda, takže si dává jen krém, borůvky a kakao...Dám jí na talíř suché lívance a do mističek ingredience. Baví ji zdobit si lívance podle svého.</p>
<p>Krému si dáváme na lívance pořádnou vrstvu. Jen ať jsme omatlaní od ucha k uchu.🙂 Mňam!</p>