19.06.2018 Kamila Metzová
Typ na lehký salát, který se s kouskem pečiva hodí jako odpolední svačina.
Kdybych měla vyzdvihnout 2 věci, bez kterých si svůj jídelníček nedovedu představit, tak je to celer a sýr cottage. Pro někoho možná 2 chutí "nijaké" věci, ale dá se s nimi i pracovat tak, že získají chuťově zajímavý rozměr. Tahle verze tedy není žádná divočina, když ale tělu chcete dopřát kvalitní živiny, vlákninu, zasytit se, ale nezazdít se kalorickou bombou, tak tohle je ono.
Celer je na mikroživiny bohatá nízkokalorická zelenina. Obsahuje velké množství vitaminu C, proto je výhodné dopřávat si ho i tepelně neupravovaný. Ráda hovyužívám na pomazánky.
Teď nabízím jednu svoji verzi s jablkem, které svou chutí spolu s citrónem celer skvěle doplní. Sýr cottage je zase výborným zdrojem bílkovin.
2 porce
<p>Celer, kyselejší jablko, sýr cotagge, citronová šťáva. To je základ salátu. Jablko je třeba hned po nastrouhání zakapat citronovou šťávou, aby zbytečně nezhnědlo.</p>
<p>Jablko nastrouhat na hrubo, celer na jemno. To je jediná práce.</p>
<p>Salát je vhodné konzumovat ihned, případně ho zavřít do krabičky a dát do lednice.</p>
<p>Dá se jíst samotný, nebo k němu přikousnout kousek pečiva či křupavé chlebíky. Když bude mít salát dostatečně kompaktní konzistenci, dá se namazat i jako pomazánka.</p>