11.08.2014 Kamila Metzová
V sezóně čerstvého ovoce přijde chuť na poctivý domácí koláč. Podle tohoto receptu je dobrý výsledek zaručen.
Občas přijde chuť na pěkně poctivý domácí kynutý koláč. Jeho chuť žádná bábovka nenahradí. Koupit se také nedá (alespoň dle mých zkušeností), tak si ho musíme připravit sami. S dobrým receptem je to hračka. Někdo preferuje polohrubou, někdo hladkou mouku. Tak jako tak každopádně alespoň polovinu mouky nahradím celozrnnou, jemně mletou špaldovou nebo pšeničnou. Těsto je i tak křehké...Pokud byste použili čistě jen celozrnnou mouku, stačí dát dostatek ovoce a koláč bude báječně šťavnatý.
Množství do kulaté formy (průměr 28cm)
Na těsto
na náplň
3/4 kila čisté váhy švestek (může být až 1 kilo)
na drobenku
A pokud jste teď dostali šílenou chuť péct a nemáte droždí, případně chcete těsto hned teď, zkuste tento vynikající jogurtový koláč s ovocem
Do přípravy tohoto koláče můžete zapojit děti. Rozprostírání těsta do formy, pokládání ovoce, příprava drobenky - to je bude bavit a jak se pak budou těšit na výsledek. Předškoláky navíc můžete nechat počítat půlky švestek ;)
<p>Koláč je výborný s jakýmkoliv ovocem, platí včak pravidla, že ovoce pokládáme slupkou dolů, řezem nahorů, aby do těsta nevytékala šťáva.</p>
<p>Drobenky podle tohoto receptu je tak akorát. Drobenku mohou pomoci připravit děti,to je bude bavit ...</p>
<p>Základem je dostatek ovoce - koláč pak bude úžasně šťavnatý. Žádná dusivka ...</p>
<p>Průřez koláčem ...Je k nakousnutí ;)</p>