16.02.2020 Kamila Metzová
Připravit domácí kynuté lívance je jednoduché, zapojit alternativní mouku zase nápadité a z nutričního hlediska přínosné.
Sladká domácí snídaně v podobě palačinek, křehkých vaflí či nadýchaných lívanců přijde jednou za čas vhod :) A záleží jen na nás, které ingredience nás dovedou k výsledku :)
Existuje mnoho receptů na lívance bez kynutí, na tomto webu třeba tyto cottage lívance.
Domácí kynuté lívance jsou snadné na přípravu, jen se musí počítat s časem navíc na kynutí. Jejich chuť je zase něco úplně jiného. A jak jsou nadýchané!
Lívanečky není dobré zbytečně "přepékat", aby neztratily vláčnost.
Ochutit je můžete povidly bez konzervantů a lžičkou zakysané smetany. V sezóně se hodí čerstvé bobulovité ovoce.
V rámci pestrosti jídelníčku je výhodné do tradičních receptů zapojovat "jiné" ingredience. V tomto případě cizrnovou mouku. Výsledek je vynikající.
<p>Půl kostky čerstvého droždí rozetřu se lžičkou cukru na kašičku a zředím trochou vlažného až teplého mléka ( které vezmu z celkového množství v receptu). Během 10 minut se začnou tvořit bublinky.</p>
<p>Cizrnová mouka jemně mletá se hodí do různých typů těst. Není vhodné ji použít ze 100%, ale jen nahradit část mouky, kterou používáte.</p>
<p>Těsto vždy bez problémů vykyne. Takhle vypadalo asi po 40 minutách.</p>
<p>Varianta s rybízovo - višňovým džemem, zakysanou smetanou a skořicí.</p>
<p>Lívanečky se dají zvládnout i na pánvi, když ale máte kvalitní nepřilnavý lívanečník, je to nejlepší... Mňam!!</p>