vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Květákové placičky z trouby - extra jednoduché

05.07.2020 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Rychlý, snadný, nemastný a extra jednoduchý recept, jak mít během pár minut z půl kila květáku plech plný výborných placiček 🙂

V mnoha receptech je zažitý postup, kdy se květák musí předem předvařit a pak s ním dál pracovat. Na tyto placičky je ale možné použít na drobno posekaný syrový květák, který se v troubě upeče...

Placičky jsou připravené během chvilky. Je možné je upéct i na pánvi, příprava v troubě má ale své výhody. Méně použitého tuku a žádné hlídání a stepování u plotny. 😀

 Ingredience na 12 placiček (1 plech)

Postup

  1. Růžičky květáku rozsekám v robotu na malé kousky. Smíchám s vejci, přidám strouhanku, trochu olivového oleje a dochutím. Jako základ dávám sůl, pepř, muškátový květ a trochu kurkumy. Hodí se ale i různé čerstvé či sušené bylinky, česnek...
  2. Plech vyložím pečícím papírem, ten potřu olejem a lžící tvořím hromádky a z nich placičky. Pokud máte např. rozprašovač s olivovým polejem, je možné placičky ještě zvrchu lehce "přestříknout či zacáknout"
  3. Peču na 200 stupňů asi 25 minut. Hotovo!

 TIP

Pokud chcete placičky extra voňavé, je možné do nich přidat sušenou či orestovanou cibuli a stroužek česneku

☝️Dobrých placiček není nikdy dost. Co zapojit mrkev? Tyto mrkvové placičky s tvarohovým dipem stojí za vyzkoušení! 🐭

Květákové placičky podle tohoto receptu je možné udělat stejným způsobem také z brokolice. Skvěle se k nim hodí domácí dip z vykapaného jogurtu s bylinkami a česnekem.

<p>Na receptu je skvělé to, že se květák nemusí předvařovat. Z půl kila mi vyšlo přesně 12 placiček na 1 velký plech.👍</p>

<p>Peču je na 200 stupňů do zlatova. Asi 20 až 25 minut.</p>

<p>Placičky jsou vynikající samotné nebo také s čerstvou zeleninou a dipem. Jako hlavní jídlo je nejraději podávám s petrželovými bramborami. 🙂</p>

<p>Toto je verze s petrželovými bramborami a domácím dipem ve stylu tatarky. Moc moc dobré! 👍</p>