03.02.2019 Kamila Metzová
Nápadů na to, jak do jídelníčku zapojit zeleninu, není nikdy dost. Třeba v pomazánkách jsou různé druhy zeleniny osvědčené. V tomto případě květák, který je v kombinaci s cibulí a česnekem nejen zdravý, ale i vynikající!
Květák je pozoruhodná zelenina. Obsahuje velké množství minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Pro svůj vysoký obsah vlákniny má také výborný sytící efekt, čehož hodně využívají lidé, kteří si hlídají energetickou hodnotu celodenní stravy.
Do receptu jsem ke květáku záměrně přidala kurkumu, která zlepšuje jeho stravitelnost.
Domácí pomazánky jsou mnohem kvalitnější a výživnější, než ty kupované. Víte, co jíte a můžete si chuť vyladit podle toho, co vám vyhovuje. Květák jako základ zdravé pomazánky je opravdu skvělý nápad! :)
<p>Základní ingredience, které pomazánce dodají tu správnou chuť i živiny.</p>
<p>Cibuli je třeba nakrájet hodně na jemno. V pomazánce pak není téměř cítit.</p>
<p>Uvařený květák i šunku je třeba rozsekat na jemné kousky nebo rozmixovat. Pak přidejte čerstvý smetanový sýr nebo žervé, petrželku a dochuťte solí a česnekem. Přidat můžete i žluté koření kurkuma.</p>
<p>Pomazánku je dobré nechat odležet v lednici. Já ji dala do skleněné dózy.</p>
<p>A teď už ji jen namazat, kam vám vyhovuje. Na celozrnný žitný chléb, kváskový chléb, chutná je i na bezlepkových "křupacích" chlebíčkách.</p>
<p>Kdo by řekl, že namazat květák na chleba může být tak výborné! :)</p>