14.07.2021 Kamila Metzová
Grilované kousky předem marinovaného masa jsou perfektní s tradiční přílohou tzatziky a opečeným pita chlebem. Oblíbené řecké jídlo, které je výborné a nenáročné na přípravu. Příprava v troubě nebo na grilu.👍
Souvlaki je tradiční řecké jídlo. V originální podobě se jedná o naložené kousky vepřového nebo jehněčího masa, které se napíchají na špejli a grilují. Oblíbená je také kuřecí varianta.
Osvědčenou přílohou je tzatziky, které se vyplatí udělat poctivě podle tradičního receptu. Není to totiž jen nastrouhaná okurka v jogurtu.🙂
Když dělám souvlaki z kuřecího masa, dávám ho pod gril do trouby rovnou. U vepřových variant šéfkuchaři doporučují špízy nejdříve opéct na pánvi a pak teprve dávat do trouby. Cíl je ve všech případech jasný, a to krásně opečené a propečené měkké maso.👍
Pro jinou a výraznější marinádu můžete přidat i červenou papirku a lžičku hořčice)
Na tzatziky
☝️Můžete na špejle napíchat také zeleninu a upéct v troubě krůtí karbanátky se zeleninovými špízy
Ať se vám špízy povedou!
<p>Marinované kousky kuřecího masa. Tato marináda je základní z olivového oleje, citr. šťávy a bylinek. Do marinády se často přidává také česnek, paprika a hořčice.</p>
<p>Tyto špízy jsem pekla pod grilem v troubě na cca 200 stupňů asi 25 minut. Dají se připravovat i tradičně na grilu.</p>
<p>Kuřecí kousky můžete napíchnout na klasickou špejli, já jsem použila speciální grilovací špejle, které jsou silnější.</p>
<p>Tradičně se na špejle napichuje jen maso, jako alternativu lze maso proložit kousky zeleniny...</p>
<p>Souvlaki chutná skvěle třeba s tradiční přílohou tzatziky a kouskem opečeného pita chleba.👍</p>