vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Kuřecí špízy souvlaki s tzatziky

14.07.2021 Kamila Metzová

Hlavní jídla Přílohy

Grilované kousky předem marinovaného masa jsou perfektní s tradiční přílohou tzatziky a opečeným pita chlebem. Oblíbené řecké jídlo, které je výborné a nenáročné na přípravu. Příprava v troubě nebo na grilu.👍

Souvlaki je tradiční řecké jídlo. V originální podobě se jedná o naložené kousky vepřového nebo jehněčího masa, které se napíchají na špejli a grilují. Oblíbená je také kuřecí varianta.

Osvědčenou přílohou je tzatziky, které se vyplatí udělat poctivě podle tradičního receptu. Není to totiž jen nastrouhaná okurka v jogurtu.🙂

Když dělám souvlaki z kuřecího masa, dávám ho pod gril do trouby rovnou. U vepřových variant šéfkuchaři doporučují špízy nejdříve opéct na pánvi a pak teprve dávat do trouby. Cíl je ve všech případech jasný, a to krásně opečené a propečené měkké maso.👍

 Ingredience

Pro jinou a výraznější marinádu můžete přidat i červenou papirku a lžičku hořčice)

Na tzatziky

 Postup

  1. Kuřecí maso nakrájím na menší kousky a naložím ho do marinády z olivového oleje, citronové šťávy a koření. Nádobu přikryju fólií a nechám marinovat ideálně přes noc.
  2. Kousky masa napíchám na špejle a dám péct do předem vyhřáté trouby pod gril nebo je opékám tradičně na grilu. V troubě je peču na 200 stupňů asi 25 minut. Délka se řídí typem a velikostí kousků masa a také konkrétním způsobem pečení.
  3. Příprava TZATZIKY. Okurku oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle. Nechám ji chvíli odležet, aby začala pouštět vodu. Okurku dám do sítka a vymačkám z ní důkladně vodu. Pak už jen vymačkanou okurku smíchám s jogurtem a ochutím česnekem, koprem, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Chuť vyladím tak, aby mi vyhovovala.
  4. Na talíř naservíruji špejli s opečeným masem a porcí tzatziky. K zakousnutí se k tomuto jídlu podává také opečený pita chéb.

☝️Můžete na špejle napíchat také zeleninu a upéct v troubě krůtí karbanátky se zeleninovými špízy

Ať se vám špízy povedou!

<p>Marinované kousky kuřecího masa. Tato marináda je základní z olivového oleje, citr. šťávy a bylinek. Do marinády se často přidává také česnek, paprika a hořčice.</p>

<p>Tyto špízy jsem pekla pod grilem v troubě na cca 200 stupňů asi 25 minut. Dají se připravovat i tradičně na grilu.</p>

<p>Kuřecí kousky můžete napíchnout na klasickou špejli, já jsem použila speciální grilovací špejle, které jsou silnější.</p>

<p>Tradičně se na špejle napichuje jen maso, jako alternativu lze maso proložit kousky zeleniny...</p>

<p>Souvlaki chutná skvěle třeba s tradiční přílohou tzatziky a kouskem opečeného pita chleba.👍</p>