vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Pečená krůtí stehna na zelí - extra snadná příprava

15.10.2014 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Dát si výborné dušené zelí s masem nemusí znamenat stát u plotny a mít hory špinavých hrnců.

Krůtí stehna na zelí jsou dalším receptem typu - šup do pekáče a jídlo se dělá samo :) Možnost této úpravy mě osvítila ve chvíli, kdy jsem potřebovala dát dělat oběd, ale neměla jsem čas na to, abych stála u plotny a cokoliv hlídala ...Takto připravené zelí je chuťově fakt skvělé a o jeden špinavý hrnec doma méně ... Zelí jsem udělala celkem dost, tak se mi hodilo na druhý den na staré dobré flíčky se zelím.

Budete potřebovat

Jako přílohu jsem použila špecle

Postup

  1. Krůtí stehna omyjte a okořeňte dle chuti. Já jsem tentokrát dala jen sůl a kmín, zato jsem zas více ochutila zelí.
  2. Kysané zelí vyndejte ze sklenice nebo z pytlíku. Vodu slijte. Záleží, jaké zelí použijete, kolik je v něm vody a jak moc kyselé. Slitou vodou zalijte zelí buď zcela nebo částečně, podle toho, jak moc kyselé třeba zelí chcete.
  3. Zelí ochuťte tak, jak jste zvyklí - chcete ho mít kyselé nebo sladkokyselé? Dobrý je drcený kmín, lžička přírodního cukru a mletá paprika.
  4. Na zelí pak už jen rozložte stehna.
  5. Podlijte ještě trochou vody, aby zelí brzo nevyschlo.
  6. Přiklopte a pečte v troubě tak, jako byste klasicky pekli maso. Krůtí stehna vyžadují o něco více času, než kuřecí. Pekla jsem nejdříve na 200 stupňů 30 minut, pak jsem teplotu snížila na 180 stupňů a pekla ještě dalších 60 minut.
  7. V průběhu pečení můžete zkontrolovat, zda není potřeba přidat trošičku vody, já jsem ale na začátku dala vodu ze zelí a trochu obyčejné vody, tak už jsem pak nic nepřidávala.

TIP

Vyklopit zelí do pekáčku a položit na něj ochucená krůtí stehna. Minimum práce, minimum nádobí! :)

<p>Kysané zelí tvoří doslova základ tohoto receptu. Můžete ho jen okmínovat, případně přidat i trochu sladké papriky.</p>

<p>Zelí připravované společně s masem získá výbornou chuť. Jak vidíte na talíři, jako přílohu jsem tentorkát zvolila čerstvé špecle.</p>