Křupavé karbanátky z dýně a červené čočky s domácím jogurtovým dipem
18.09.2019 Kamila Metzová
Hlavní jídla
Dvě zdravé oranžové suroviny a co všechno se z nich dá vymyslet. Třeba tyto jednoduché karbanátky nebo placičky, které jsou skvělé teplé i studené, doma i na cestách :)
Potřebujete
- 200 g červené čočky (použila jsem celou loupanou)
- 200 g nastrouhané dužiny dýně (měla jsem zrovna Hokaido)
- 2 větší vejce
- kukuřičnou strouhanku na zahuštění (dle situace, asi 5 lžic)
- Na dochucení sůl, česnek, dala jsem i oregano
- Tuk na opečení karbanátků (může být olivový olej nebo máslo Ghí)
Postup
- Celou loupanou červenou čočku jsem si přes noc namočila. Vodu jsem druhý den slila a čočku jsem uvařila do měkka. Vodu jsem slila, čočku nechala vykapat na sítku.
- Dužinu dýně jsem nastrouhala na hrubo, krátce orestovala na pánvi a smíchala s čočkou a vejci. Ochutila jsem směs solí, česnekem, zelenými bylinkami a dohustila kukuřičnou strouhankou tak, aby směs byla kompaktní.
- Rukama jsem vytvarovala karbanátky, které jsem z obou stran opekla na nepřilnavé pánvi na troše tuku.
- K tomu jsem si vyrobila dip z jogurtu, který jsem nechala přes plátýnko vykapat. Ochutila jsem ho česnekem, solí a olivovým olejem.
Výborné!! Ať se vám také povedou :)
<p>Uvařená červená čočka a orestovaná nastrouhaná dýně tvoří základ receptu.</p>
<p>Směs je třeba pořádně propracovat, aby byla zcela kompaktní.</p>
<p>Karbanátky jsem tvarovala rukama. Pokud by se vám pod rukama úplně rozpadaly, je třeba směs více zahustit nebo ji nanášet na pánev lžící.</p>
<p>Samozřejmě by se daly upéct i v troubě, tentokrát jsem ale zvolila variantu opéct je na nepřilnavé pánvi na troše tuku.</p>
<p>K zeleninovým karbanátkům u mně na talíři nesmí chybět dip. Vyrobila jsem ho z vykapaného jogurtu, který jsem ochutila solí, koprem, česnekem a lžičkou olivového oleje.</p>
<p>Mají krásnou barvu a dají se jíst i rukama. Křupavé, vláčné a s dobrým domácím dipem dohromady úžasné.</p>