08.09.2019 Kamila Metzová
Kulatozrnná rýže je jako stvořená pro rizota v italském stylu. Rýže pevná na skus, zároveň šťavnatá a krémová. K dokonalému výsledku jí stačí málo. Třeba jen hříbky nebo parmazán.
Hned na úvod to pro jistotu vyjasním. Kdyby někdo namítal, proč jsem do základu receptu, jak se to často dělá, nepoužila bílé víno... Já se nebudu s rýží dělit o víno ... :)
V některých receptech se do pánve sype rovnou suchá rýže, já dávám přednost variantě, kdy se rýže propláchne. Celozrnnou rýži dokonce předem na několik hodin namáčím.
Je to typ receptu, kdy je třeba pánev či hrnec každých pár minut obstarat, obecně se ale jedná o velmi snadné a jednoduché jídlo, které se povede každému! :)
<p>Kulatozrnná rýže natural, namočené sušené hříbky, vývar s petrželkou, cibule, česnek tvoří základ receptu.</p>
<p>Na olivovém oleji orestuji na jemno nakrájenou cibuli, ke konci přidám na drobno pokrájený česnek, přidám předem namočenou rýži, namočené sušené hříbky a zaliju částí připraveného vývaru.</p>
<p>Rizoto v průběhu vaření. Když se všechen vývar takto vsákne, přiliju další naběračku.</p>
<p>A je hotovo. Rýže není nikdy rozvařená. Naopak je al dente, tedy uvařená na skus. Ke konci je dobré do pánve přidat kousek másla, případně strouhnout trochu parmazánu a už nevařit. Každé zrnko je pak obaleno lahodnou krémovou omáčkou.</p>