Krémová cuketová polévka s kokosovým mlékem a domácími krutony
30.09.2019 Kamila Metzová
Polévky
Mojí nejoblíbenější úpravou cukety je zároveň ta nejsnadnější. Krémová polévka, jejíž základ tvoří pečená cuketa. Doladěná o česnekové krutony je báječná.
Potřebujete
- 1 střední cuketu
- Sůl, pepř, zelené bylinky dle chuti
- Olivový olej
- Zeleninový vývar (množství dle množství cukety a požadované hustoty)
- Kokosové mléko (ne nápoj v krabici, ale kokosové mléko, které se používá v orientální kuchyni)
- Na doladění domácí krutony z celozrnného chleba, loupané konopné semínko, petržel, balzamikový krém
Postup
- Cuketu omyju a včetně slupky nakrájím na kousky. Pokapu ji olivovým olejem, ochutím solí, pepřem, zelenými bylinkami a dám ji péct na 180 stupňů asi na 30 minut. Někdy peču v troubě, někdy v elektrickém hrnci.
- Pečenou cuketu už pak jen doliju vývarem a rozmixuji. Zjemním kokosovým mlékem a konzistenci případně doladím dalším vývarem.
- Polévku na talíři doplním o domácí krutony, které opeču na pánvi na olivovém oleji, posypu ji konopnými semínky nebo opečenými dýňovými semínky.
Rychlovka téměř bez práce a výsledek výborný :)
<p>Domácí krutony ze špaldového celozrnného chleba opečené na olivovém oleji a ochucené solí a česnekem.</p>
<p>Chuť krémových zeleninových polévek na talíři vždy doladím rozmanitými ingrediencemi. Teď mi kromě chlebových krutonů padlo do oka konopné semínko, petržel a balzamikový krém. Výborné!</p>