15.01.2021 Kamila Metzová
Dokonale uvařená cizrna rozmixovaná s pečeným celerem. Základ výborné luštěninové polévky. Zjemněná rostlinnou smetanou a ozdobená opraženými křupavými dýňovými semínky je chuťově velmi atraktivní...
Dosáhnout krémové luštěninové polévky lze mnoha způsoby. Níže vám popíšu jeden z nich. Měla jsem teď chuť cizrnu zjemnit zeleninou a smetanou...
Krémové zeleninové polévky připravuji často z pečené zeleniny. Má to svůj význam. Polévka má výraznější a plnější chuť.
Ať už použiju jakékoliv ingredience, vždy se snažím držet podobných barev. Světlá ke světlé, zelená k zelené. Rozumíme si...🙂 Nikdo nestojí o prapodivnou zelenohnědou polévku. Kombinace cizrny a celeru tedy v tomto případě dává smysl. Cizrnu uvařím dostatečně do měkka a oloupaný celer upeču v troubě. Pak už jen mixuji. V tomto případě využívám síly výkonného stolního mixéru, který dokáže vyrobit dokonale hladký krém. Pokud stolní mixér nemáte, i s tyčovým se to dá zvládnout a sníst.😉Zabere to ovšem více času.
Polévku lze zjemnit i tradiční smetanou, já jsem teď měla chuť držet se čistě rostlinné verze. Sáhla jsem po bio sojové smetaně, chuťově dobře funguje i ovesná, případně kešu mléko.
Chuť cizrny a celeru skvěle vytáhne trocha citronové šťávy, šmrnc dodá zázvor, barvu zase kurkuma...
☝️A co vyrobit z té druhé poloviny balíčku cizrny? Doporučuji vyzkoušet cizrnu na paprice🙂
Dejte vědět, jaká byla vaše verze polévky.🙂
<p>Na sucho opražená dýňová semínka mají výraznou chuť a jsou úžasně křupavá. Polévce pak ještě sluší nějaká naťová či bylinková posypka. V zimě ideálně řeřicha z parapetu 🙂</p>