13.02.2022 Kamila Metzová
Bez masa Hlavní jídla Bez lepku Luštěniny
Plná pánev krémového luštěninového jídla. Černá čočka patří do moderní kuchyně. Když ji uvaříte se zeleninou, kokosovým mlékem a ochutíte výrazným orientálním kořením, máte na stole syté, hřejivé a výživné jídlo bohaté na antioxidanty. Skvělé s rýží nebo plackami.
S černou čočkou jsem se poprvé seznámila na kuchařském kurzu, který vedl šéfkuchař Dalibor Navrátil. Od té doby ji kupuji pravidelně a používám do salátů, polévek, jako zajímavou přílohu, nebo s ní naložím ve stylu indické kuchyně.
Černá čočka stojí za pozornost díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a antioxidantů, které jsou obsaženy v její typické černé barvě.🙂 Jídlo, na kterém není co zkazit. Ingredience uvaříte do měkka a pak už jen doladíte chuť a konzistenci podle toho, jak zrovna potřebujete.
Když podobná luštěninová jídla dělám i pro děti, tak nejdříve uvařím **jemnější variantu a ochutím třeba nepálivým kari kořením. Sobě pak odeberu vedle a krémovou čočku si vytuním o římský kmín a chilli.
Pro jistotu zmíním kokosové mléko. Nemám na mysli kokosový nápoj v litrovém balení, který obsahuje převážně vodu. Kokosovým mlékem mám na mysli kokosové mléko určené na vaření. Prodává se buď v plechovce nebo v tetra paku v menších či větších baleních. Já mám ráda značku Aroy-D.
Pokud si chcete udělat čočku pikantnější, zvolte jen jiný druh kari koření. Kari thajského typu je většinou pálivější.🙂 Já používám toto koření bez soli a glutamanu kari thajsko.👍
K této pikantní krémové čočce ráda podávám buď basmati rýži nebo opečené chlebové placky typu naan.
☝️Jako další skvělý recept se zdravou luštěninou doporučuji vyzkoušet tento dhal z fazolí adzuki s vejcem.🙂
Ať se vám recepty povedou!🙂
<p>Základ z lehce orestované cibule dodá jídlu lepší chuť.</p>
<p>K cibuli přidám na malé kostičky nakrájenou mrkev a zase orestuji.</p>
<p>Přidám namočenou černou čočku. Není třeba namáčet ji předem dlouho.</p>
<p>Přidám rajčatovou pastu nebo hrnek pasírovaných rajčat, hrnek vývaru a kokosové mléko. Nechám vařit asi 20 minut.</p>
<p>Batáty změknou daleko rychleji než mrkev a čočka, proto je přidávám až později...</p>
<p>A podle toho, jak moc zeleninové jídlo chcete, můžete přidat ještě jinou zeleninu. Brokolici dávám spolu s batáty, listový špenát či mangold by přišel spíše až nakonec...</p>
<p>Na závěr doladím konzistenci. Nemá to být žádná tuhá "malta".</p>
<p>Černá čočka "beluga" má tu výhodu, že zůstává hezky celá a v jídle velmi zajímavě vypadá.🙂</p>
<p>Za mě top způsob, jak si dopřát porci luštěnin a zeleniny. Čerstvé lístky koriandru jídlu nasadí korunu. Mňam!🙂</p>