09.12.2021 Kamila Metzová
Pořádná porce brokolice ponořená do smetanovo sýrové omáčky, která je dokonale ovoněná slaninou a česnekem. Žádné dlouhé zapékání v troubě, ale rychlá příprava z pánve!
Já brokolici zbožňuju opravdu v jakékoliv podobě. Klidně jen samotnou obyčejně napařenou, kdy má roli zeleninové přílohy. Její samotná chuť mi vyhovuje. Každý to tak ale nemá, tak přichází na řadu různé polévky, placičky, nákypy, či dokonce pomazánky, kde se ta brokolice "více ztratí".
V tomto receptu se tedy neztratí vůbec. Její chuť je ovšem tak obohacená dalšími ingrediencemi, že se z ní stává zelenina, která se jí fakt snadno.😀
Tato brokolice je výborná samotná. Pokud k ní chcete přílohu, hodí se bramborové noky nebo malé brambory vařené ve slupce.
Smetana, slanina, tučný sýr, přepuštěné máslo. Ano, hodně tuku. Pokud si chcete dopřát chuť tohoto jídla, ale nižším množstvím živočišných tuků, použijte místo tučné slaniny třeba šunku a místo živočišné smetany nějakou rostlinnou variantu. Třeba sojovou nebo kešu smetanu.
☝️Víte, kam ještě dávám brokolici? Do těchto masových kuliček, které máme rádi s rajskou omáčkou.🙂
Ať se vám recepty povedou!🙂
<p>Slanina italského typu. Je celkem libová. Alternativou kostiček slaniny by také mohla být pancetta.</p>
<p>Orestovanou slaninu dám stranou a orestuji na ní krátce cibuli. Pak přidám růžičky brokolice. Růžičky je lepší spíše rozdělit na menší kousky.</p>
<p>Orestovanou a podušenou brokolici ochucenou solí, pepřem a česnekem už jen zaliju smetanou a zasypu sýrem.</p>
<p>Po přidání smetany a sýra už nevařím. Nechám jen společně krátce prohřát a propojit.</p>
<p>Vhodnější je spíše tučnější a vyzrálý sýr. Ten totiž nezatuhne "do gumy", ale hezky se rozpustí. Sýry lze i kombinovat.</p>
<p>Snadné, rychlé, jednoduché. Jen tak, nebo třeba s bramborami vařenými ve slupce. Mňam!</p>