vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Křehké sušenky z mandlové a cizrnové mouky - osvědčené těsto, bez lepku

17.01.2022 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty Snídaně a svačinky Bez lepku

Osvědčené sušenky. Jsou křehké, přesto pevné...Voňavé, sladké...S těstem se dá ihned pracovat. Přijdou vhod na svačinku, ke kafíčku, na výlet. Mňam!

Tyto sušenky ocení ti, kteří rádi při pečení používají alternativní mouky, ale také všichni, kdo potřebují recept bez lepku.

Mandlová i cizrnová mouka jsou přirozeně bezlepkové a hodí se do sladkých těst. Tyto 2 mouky můžete částečně využít jak na lívance, tak bábovku či sušenky.

Cizrnovou mouku je zapotřebí použít ve variantě "jemná" či jemně mletá. Hodí se také k zahušťování polévek. Třeba bramboračky nebo gulášovky.

Sušenek je menší množství. Doporučuji vyzkoušet je z této dávky a pak ji případně zdvojnásobit.🙂

Ingredience na 12 sušenek

 Postup

  1. Všechny ingredience na sušenky dám do mísy a nejdříve promíchám lžící.
  2. Pak postupně třu a zpracovávám, až vznikne kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukou.
  3. Těsto dám na chvíli do lednice, lze s ním ovšem pracovat ihned. Odebírám kousky těsta a vytvaruji kuličky. Mělo by jich vyjít asi 12. Kuličky dávám na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Každou kuličku lehce zmáčknu spodkem skleničky a pokud chci efekt, udělám na sušenkách vzorek. Třeba pomocí mřížky.
  5. Peču na 180 stupňů asi 15 až 20 minut podle situace a velikosti sušenek. Do zlatova...
  6. Sušenky nechám na plechu vychladnout a až pak s nimi manipuluji. Sušenky mohou vypadat po vyndání z trouby křehké a měkké, ony ale ztuhnou do křupavosti. Hotovo!

☝️Pokud pečete sušenky i více "tradičně", doporučuji tento osvědčený recept na domácí koka sušenky.🙂

Ať se vám sušenky povedou!🙂

<p>Těsto jsem hned tvarovala do kuliček. I bez odležení se s ním skvěle pracuje...</p>

<p>Osvědčilo se mi kuličky těsta jen lehce zmáčknout spodkem skleničky...Tedy v mém případě to je skleněný hrnek.🙂</p>

<p>Sušenky lze upéct i bez vzorku. Během minutky však můžete vytvořit jemný efekt pomocí mřížky, která se nejčastěji používá na protlačování brambor vařených ve slupce.</p>

<p>Vytažené z trouby. Pekla jsem je na 180 stupňů asi 17 minut. Doba pečení je dle situace 15 až 20 minut. Do zezlátnutí...</p>

<p>Sušenky se mohou zdát ihned po upečení křehké, nepevné. Je třeba nechat je zchladnout na plechu a až pak s nimi manipulovat.</p>

<p>Jsou křehké, ale pevné...Voňavé, sladké...Na svačinku, ke kafíčku, na výlet. Jakkoliv. Mňam!</p>