vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Koláč s kysaným zelím a schwarzwaldskou šunkou

25.09.2020 Kamila Metzová

Půl kila kysaného zelí s voňavou schwarzwaldskou šunkou na křehkém máslovém těstě. Klasika, ze které se najíte, nebo pohostíte návštěvu.

 Ingredience

Křehké těsto do kulaté formy 26 cm

Na náplň

 Postup

  1. Těsto připravím tak, že co nejrychleji zpracuji dohromady nasekané studené máslo, mouku, žloutek. Ochutím špetkou soli a konzistenci doladím lžící až dvěma studené vody. Těsto lze zpracovat pomocí robotu sekáčku, kdy vznikne drobenka a ta se pak velmi rychle rukama dopracuje do kompaktní koule, zabalí a nechá v lednici alespoň 2 hodiny.
  2. Připravím si náplň. Na olivovém oleji orestuji červenou cibuli, přidám posekané a vymačkané zelí, ochutím a krátce podusím pod pokličkou. Ke konci vmíchám nakrájenou šunku a nechám vychladnout.
  3. Těsto na korpus rozválím na placku mezi dvěma pečícími papíry a dám do koláčové formy tak, aby vznikl vyšší okraj. Do korpusu dám kolečko pečícího papíru, na něj suché fazole a předpeču 10 minut na 200 stupňů.
  4. Do předpečeného korpusu navrším náplň a peču na 180 stupňů asi 40 minut.

Nechám vychladnout a až pak krájím...

☝️Zelí se dá také zapéct ve formě šátečků. Tyto křehké šátečky se zelím a slaninoujsou skvělé!🙂

Kysané zelí přináší nutriční benefity především v tepelně neupravené podobě, občas ho někam zapéct je ale výborný nápad.🙂

<p>Domácí křehké těsto, kysané zelí, schwarzwaldská šunka. To je základ. K zelí ještě přidávám červenou cibuli...</p>

<p>Těsto nejdříve předpeču na 200 stupňů 10 minut v troubě. Pak na něj navrším vychladlou náplň a dám do trouby.</p>

<p>Po 40 minutách v troubě. Slaný koláč nechám vychladnout, až pak krájím. Křehké těsto a šťavnatá náplň. Super kombinace.👍</p>