Recept

Koláč s kysaným zelím a schwarzwaldskou šunkou

Půl kila kysaného zelí s voňavou schwarzwaldskou šunkou na křehkém máslovém těstě. Klasika, ze které se najíte, nebo pohostíte návštěvu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

Křehké těsto do kulaté formy 26 cm

  • 200 g hladké mouky (zvolila jsem jemnou celozrnnou špaldovou typ 630)
  • 100 g vychlazeného másla
  • 2 špetky soli
  • 1 žloutek
  • 1 až 2 lžíce studené vody dle potřeby

Na náplň

  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 1 velká červená cibule
  • Olivový olej
  • Na ochucení zelí pepř, drcený kmín

 Postup

  1. Těsto připravím tak, že co nejrychleji zpracuji dohromady nasekané studené máslo, mouku, žloutek. Ochutím špetkou soli a konzistenci doladím lžící až dvěma studené vody. Těsto lze zpracovat pomocí robotu sekáčku, kdy vznikne drobenka a ta se pak velmi rychle rukama dopracuje do kompaktní koule, zabalí a nechá v lednici alespoň 2 hodiny.
  2. Připravím si náplň. Na olivovém oleji orestuji červenou cibuli, přidám posekané a vymačkané zelí, ochutím a krátce podusím pod pokličkou. Ke konci vmíchám nakrájenou šunku a nechám vychladnout.
  3. Těsto na korpus rozválím na placku mezi dvěma pečícími papíry a dám do koláčové formy tak, aby vznikl vyšší okraj. Do korpusu dám kolečko pečícího papíru, na něj suché fazole a předpeču 10 minut na 200 stupňů.
  4. Do předpečeného korpusu navrším náplň a peču na 180 stupňů asi 40 minut.

Nechám vychladnout a až pak krájím…

> ☝️Zelí se dá také zapéct ve formě šátečků. Tyto křehké šátečky se zelím a slaninoujsou skvělé!🙂

Kysané zelí přináší nutriční benefity především v tepelně neupravené podobě, občas ho někam zapéct je ale výborný nápad.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...