200 g hladké mouky (zvolila jsem jemnou celozrnnou špaldovou typ 630)
100 g vychlazeného másla
2 špetky soli
1 žloutek
1 až 2 lžíce studené vody dle potřeby
Na náplň
500 g kysaného zelí
100 g schwarzwaldské šunky
1 velká červená cibule
Olivový olej
Na ochucení zelí pepř, drcený kmín
Postup
Těsto připravím tak, že co nejrychleji zpracuji dohromady nasekané studené máslo, mouku, žloutek. Ochutím špetkou soli a konzistenci doladím lžící až dvěma studené vody. Těsto lze zpracovat pomocí robotu sekáčku, kdy vznikne drobenka a ta se pak velmi rychle rukama dopracuje do kompaktní koule, zabalí a nechá v lednici alespoň 2 hodiny.
Připravím si náplň. Na olivovém oleji orestuji červenou cibuli, přidám posekané a vymačkané zelí, ochutím a krátce podusím pod pokličkou. Ke konci vmíchám nakrájenou šunku a nechám vychladnout.
Těsto na korpus rozválím na placku mezi dvěma pečícími papíry a dám do koláčové formy tak, aby vznikl vyšší okraj. Do korpusu dám kolečko pečícího papíru, na něj suché fazole a předpeču 10 minut na 200 stupňů.
Do předpečeného korpusu navrším náplň a peču na 180 stupňů asi 40 minut.