vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Kokosový chia pudink - jednoduchý dezert

17.07.2021 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty Bez lepku

Skvělý dezert, jehož příprava je tak snadná! Kokosové mléko mu dodá jedinečnou chuť. Chia semínka a jejich výsledná pudinková konzistence vypadají perfektně v průhledných skleničkách s kousky ovoce a lístky máty.

Poměr semínek a tekutiny se v mnoha receptech liší. Někdo preferuje více hutnější konzistenci, někdo zase jemnější krémovou. Mně nejvíce sedí tato.

O chia pudinku je dobré vědět, že je celkem sytou záležitostí, proto ho vždy dávám po menších porcích...🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Připravím si hladkou lehce krémovou tekutinu, do které budu sypat semínka. Buď použiju samotné kokosové mléko (prodává se třeba v tetrapaku nebo v plechovce), nebo mléko ještě naředím vodou a rozmíchám do hladké konzistence. Ochutím sirupem a vanilkovým extraktem. Osladit si můžete mléko i jinak podle svého stylu. Já jsem k javorovému sirupu přidala ještě pár kapek extraktu ze stevie.
  2. Do mléka nasypu semínka, přidám 2 lžíce jemného strouhaného kokosu a nechám bobtnat. Co pár minut směs lehce promíchám, semínka nechám v tekutině pracovat cca 20 minut.
  3. Nádobu překryju fólií a dám ji do lednice na několik hodin, ale ideálně přes noc. Chia semínkům svědčí, když mají čas.
  4. Vzniklou hmotu dám do průhledných skleniček a ozdobím kousky ovoce, mátou a někdy i čokoládou. Kokosový chia pudink je skvělý také s na drobno nasekaným mangem. Na tento dezert jsou perfektní malé drobnější lžičky.👍

☝️Jako další jednoduchý dezert doporučuji vyzkoušet broskve pečené pod ořechovou krustou.🙂

Ať se vám dezerty povedou a udělají radost! 🙂

<p>Chia semínka je nejlepší nechat bobtnat přes noc. Buď v jednotlivých skleničkách nebo ve větší misce zakryté třeba fólií.</p>

<p>Tyto malé skleničky používám buď na malé dezerty nebo si do nich občas dám espresso.</p>

<p>Zdobit se dá čímkoliv. Nejvíce mu sluší třeba jahody a maliny. A když máte pár lístků máty, paráda!</p>

<p>Nastrouhaná čokoláda nikdy nic nemůže zkazit.🙂 Tato je 80% a je naškrábaná škrabkou.👍</p>

<p>Vyplatí se připravit ho dostatečně dopředu a nechat ideálně přes noc odležet. Má pak skvělou konzistenci. Mňam!</p>