vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jemný salát z kysaného zelí - bohatý zdroj enzymů

28.01.2019 Kamila Metzová

Saláty

V zimě není vhodné období pro příliš velké množství syrové zeleniny, která ochlazuje organismus. Zima je ale velmi vhodné období pro kysané zelí, ze kterého se dají dělat rychlé výborné saláty.

Kysané zelí je pro lidské zdraví hotový zázrak. Věděly to naše prababičky, věděli to námořníci, věděli to staří Číňané... Vyplatí se mít ho po ruce prakticky pořád a několikrát týdně si dopřát jeho porci.

Mně vyhovuje míchat ho dohromady s jablky, která zjemní celkovou chuť. Když ho ještě lehce dosladíte medem, velmi chutná i dětem.

Na 3 porce budete potřebovat

Postup

  1. Zelí překrájejte na drobnější kousky
  2. Jablka omyjte a včetně slupky nastrouhejte na hrubo
  3. Ihned promíchejte se zelím a ochuťte lžící medu.

Salát můžete podávat v rámci svačiny jako přírodní zdroj enzymů a vitamínů, nebo ho podávat jako doplněk k hlavnímu jídlu.

Za pár minut hotový, levný, zdravý, výborný ... :)

<p>Zelí vždycky překrájím na menší kousky. Lépe se jí i promíchává.</p>

<p>Jablka nastrouhejte i se slupkou na hrubo a ihned promíchejte se zelím. Nezhnědnou ...</p>

<p>Zelí s jablky zjemněte lžící medu. Pokud chcete, přidejte i křen nebo křenovou pastu. Já většinou salát rozdělím na dvě části a do jedné křen přidám. Křen působí antibioticky, je zdrojem vitaminu C a dokonce je považován za přírodní afrodiziakum :)</p>

<p>Zelné saláty ráda podávám v barevných keramických mističkách. Vypadá v nich prostě pěkně. Nezáleží jen na obsahu, ale i na formě :) Zelí patří do zdravého jídelníčku, je totiž zdrojem cenných enzymů.</p>

<p>Tak jako u každého jiného jídla platí, že je třeba zelí pořádně kousat. Zvýšíme tak jeho stravitelnost. Zajímavostí je, že pravidelné žvýkání kysaného zelí bylo v lidovém léčitelství doporučováno proti paradontóze. To se hodí vědět :)</p>