vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jemná celozrnná bábovka - rychlá hrnečková

27.11.2013 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Tato bábovka je opravdu jemná, i přesto, že je celozrnná. Její výhodou je rychlá hrnečková příprava, takže ji máte v troubě během pár minut.

Bábovky zkouším různé. V podstatě je nepeču bez použití alespoň části celozrnné mouky. Oblíbená je třeba tato tvarohová bábovka. Už je v podstatě míchám od oka a pak se těším, co z toho bude :-) Základ tohoto receptu tvoří klasická hrnková bábovka, jen je místo mléka použita obyčejná voda a díky tomu je bábovka jiná, taková jemnější a lehčí.

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem. Přidejte vodu a olej.
  2. Smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promíchejte.
  3. Část těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  4. Do zbytku těsta vmíchejte kakaový prášek (cca 2 lžíce) nebo karob. Já někdy dávám půl napůl. Kakové těsto vlijte do formy na to světlé, do těsta zabořte nůž a kolem dokola párkrát promíchejte. Když budete mít štěstí, vznikne hezký dvoubarevný efekt :-)
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená.
  6. Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.

Když se rozhodnete místo kakaa použít karob, dejte ho o něco méně, jinak by jeho chuť mohla být příliš výrazná až hořká. Když dáte kakaa 2 lžíce, karobu stačí lžíce 1.

Pro mě to je velice vděčná receptura. Příprava vám zabere pár minut, nic nemusíte vážit, mléko nemusíte mít, umíchané to je raz dva a pokaždé se povede :-)

Dobrou chuť!

<p>Než do těsta přidám kakao či karob, jeho větší část naleju do formy. </p>

<p>Do zbytku těsta přidám kakao nebo karob, naliju na to světlé a nožem či vidličkou kolem dokola několikrát obtočím. Umělecký výsledek celkem nejistý - jednou se povede nádherný mramorový šnek, jindy nic moc ;-)</p>

<p>Bábovku nechám nejdříve pořádně vychladnout a až pak krájím. Není na ní znát, že je celozrnná ...</p>