vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jáhlová mouka v praxi - Jak ji správně používat + tipy na vyzkoušené recepty

29.07.2022 Kamila Metzová

Praktický článek, který je rychlým průvodcem na téma "Jak v praxi správně používat jáhlovou mouku". Jáhlová mouka má všestranné využití a je perfektním pomocníkem moderní kuchyně. Díky své jemné chuti a světlé barvě perfektně zapadne do palačinek či klasických českých omáček. Inspirujte se konkrétními tipy a recepty.

Říkala jsem si, jakou mouku vzít do parády a popsat "co s ní" po článku o pohankové mouce v praxi. Každá mouka je jinak zajímavá a stojí zato vědět o ní více. Položila jsem si otázku:"Kterou mouku jsem teď poslední dobou měla pořád vytaženou na lince a sypala ji, podle níže uvedených PRAVIDEL, kam jen to šlo? No jáhlovou! 🙂 Tak jdeme na ni a opět to vezmeme pěkně od začátku.

V článku se dozvíte:

  1. Jaké jsou benefity jáhlové mouky a proč ji vlastně používat?
  2. Jak jáhlovou mouku kombinovat s ostatními moukami?
  3. K čemu se jáhlová mouka nejlépe hodí a jak ji chytře zakomponovat do běžných receptů?
  4. Konkrétní tipy na vyzkoušené recepty

Z čeho se vyrábí jáhlová mouka?


Jáhlová mouka se vyrábí semletím jáhel. Jako jáhly nazýváme vyloupaná semena prosa setého. Jedná se o přirozeně bezlepkovou obilovinu, kterou v kuchyni můžeme používat ve své původní přirozené podobě kuliček nebo také v podobě vloček či mouky. Celé jáhly se hodí např. na jídla typu rizoto, vločky na snídaňové kaše, mouka na vaření, pečení a zahušťování.

Proč jáhlovou mouku používat? Jaké jsou benefity?


Udělat v šuplíku trvalé místo jáhlové mouce stojí zato. Díky své jemné chuti snadno zapadne do polévek, omáček či lívanečků. Nikdo ani nepozná, že jsou jáhly na scéně. V repertoáru by ji měli mít jak "bezlepkáři", tak lidé, kteří chtějí ve svých oblíbených receptech snížit množství bílé pšeničné mouky. Proč?

Zásadní principy používání jáhlové mouky


Jáhlová mouka má jemnou chuť i světlou barvu, takže se hodí do receptů, u kterých je cílem moukou neovlivňovat výslednou chuť. Např. při zahušťování smetanové paprikové nebo tradiční koprové omáčky. Při pečení ji můžete částečně využít jak do tmavých, tak světlých těst. Zapadne v citronové bábovce či tvarožníku. Jáhlovou mouku používejte vždy jen částečně, výjimku tvoří zahušťování. Při zahušťování polévek, omáček či různých karbanátků lze použít 100 % jáhlové mouky.

Při pečení doporučuji nahradit běžnou mouku max. z 30 % moukou jáhlovou, nebo ji použít jako součást bezlepkového mixu společně s dalšími moukami

Dobře se kombinuje např. s moukou čirokovou, kukuřičnou či rýžovou. Pokud nepotřebujete bezlepkovou recepturu, začněte s nahrazením klasické pšeničné mouky z 30%.

Konkrétní tipy na osvědčená jídla s jáhlovou moukou


- Můžete ji použít do známé "strouhané" polévkové zavářky
- Perfektně se hodí do lívancových těst. Doporučuji tyto KEFÍROVÉ LÍVANCE BEZ KYNUTÍ
- Hodí se na přípravu domácích noků
- Je výborná v těstech na domácí tortilly či indické "chapati"
- Skvěle zahustí toto KRŮTÍ MASO VE SMETANOVÉ PAPRIKOVÉ OMÁČCE
- Zajistí skvělou konzistenci těsta v PALAČINKÁCH Z OVESNÝCH VLOČEK
- Jednoduše s ní dohustíte zeleninové polévky. Za vyzkoušení stojí tato snadná KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Shrnutí a doporučení na závěr


V rámci pestrosti jídelníčku doporučuji mít doma po ruce jáhlovou mouku a prostřídávat ji např. s moukou rýžovou, pohankovou, kukuřičnou či cizrnovou. Tyto bezlepkové mouky můžete více prostudovat na stránkách Labety TADY. Zatímco se pohanková mouka hodí spíše do tmavších těst a hodně voňavých receptů jako je bramboračka, čočková či kroupová polévka s uzeným, jáhlovou mouku využijeme spíše v receptech, u kterých chceme zachovat jemnou chuť a světlou barvu.

Jáhlová mouka je snadný a vděčný způsob, jak do jídelníčku dostat zase více rozmanitosti a dát svému vaření a pečení "něco navíc".🙂

Kamila

Kamila Metzová
Lektorka zdravého životního stylu
Specialistka na zdravé stravování