09.07.2020 Kamila Metzová
Moučníky a dezerty Snídaně a svačinky
Tradiční bezlepkový moučník, jehož základ tvoří výživné jáhly. V zimě se do něj hodí sušené ovoce, v létě zase různé druhy čerstvého. Se šťavnatými meruňkami je výborný! 👍
Jahelník je jeden z těch receptů, který se vždycky nějak povede. Správná verze totiž není jen jedna. Základní postup je naprosto jednoduchý. Jáhly se uvaří úplně do měkka, ochutí, doplní ovocem a upečou jako moučník.
Základní varianty těsta existují 2. S vejci a bez vajec. Mým cílem bylo vytvořit více výživnou "svačinovou" verzi s dostatkem bílkovin, proto jsem dala vejce, které hmotu nejen zpevní, ale celkově "pozvednou".
Pokud chcete místo čerstvého použít jen sušené ovoce, doporučuji z bílků vyšlehat sníh. Jahelník pak bude kypřejší. Pokud chcete jahelník péct se šťavnatým ovocem, je lepší jáhly rozmíchat rovnou s celým vejcem. Základ bude více pevný.
Jahelník lze upéct i bez vajec. Jáhly lze v tom případně zpevnit třeba trochou mandlové nebo kokosové mouky, případně lžící škrobu.
Lze ho upéct zcela bez oslazení a sladkou chuť dotáhnout až na talíři troškou oblíbeného sirupu. Výborný je datlový, švestkový či kokosový.
☝️Výborné jsou také jáhly na slano. Zkuste jáhly zapečené s cheddarem🐭
Jahelník je snadný způsobob, jak si dopřát něco sladkého a přitom zdravého. 👍
<p>Jáhly neboli "proso seté". Výživná bezlepková obilovina.</p>
<p>Pro tento recept jsem použila poměr 200 g jahel na 750 ml vody... Jáhly jsem vařila 20 minut. Je třeba nechat je vychladnout.</p>
<p>Jáhly smíchám s vejci, osladím, někdy přidám kousky ořechů, rozinky... Polovinu směsi dám do formy a obložím půlkami meruněk.</p>
<p>Na meruňky dám druhou polovinu těsta. Toto je zrovna verze s našlehanými bílky, které z jahelníku udělají spíše nákyp...</p>
<p>Jahelník peču obvykle na 180 stupňů asi 45 minut.</p>
<p>Jahelník po upečení. Vidíte, jak je ještě křehký? Je třeba nechat ho vychladnout, ztuhnout. Sladké jáhly zapečené se šťavnatými meruňkami jsou úžasné...🙂</p>