Jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta
16.03.2020 Kamila Metzová
Moučníky a dezerty
Koláče z křehkých těst jsou obecně velmi atraktivní. Často ale obsahují velké množství cukru. Ono to jde ale i bez něj. Křehké těsto s mrkví a jablečnou náplní zajistí dostatečnou a přirozenou sladkost. A báječnou chuť!
Množství ingrediencí jsem si na základě praxe uzpůsobila tak, aby těsta bylo tak akorát a náplně dostatek.
Jablečnou náplň lze vyrobit jen z jablek a skořice. Záleží na vašich preferencích a také na sladkosti jablek.
Pokud chcete jablka přeci jen trochu doladit, dosladit, pomoci mohou rozinky nebo datlová pasta.
Ingredience na 1 koláč do kulaté formy ( cca 25 cm)
Na těsto
- 200 g jemně mleté mouky ( dala jsem špaldovou)
- 140 g povoleného másla
- 100 g na jemno nastrouhané mrkve
- 1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva
- žloutek na potření povrchu koláče
Na jablečnou náplň
- 700 g na menší kousky nakrájených oloupaných jablek
- 100 g datlové pasty (pokud chcete sladší verzi, lze vynechat)
- Skořice
- Citronová šťáva
Postup
- Nejdříve si připravím těsto. Všechny ingredience spojím dohromady a vytvořím kompaktní bochánek, který dám zabalený ve fólii odležet alespoň na hodinu do lednice.
- Teď začnu pracovat na jablečné náplni. Jablka oloupu a nakrájím na drobnější kousky. V rendlíku jablka krátce podusím s citrónovou šťávou a skořicí. Když chci moučník dost sladký, ochutím jablka datlovou pastou (rozmixované datle s trochou vody). Jablečnou náplň nechám vychladnout.
- Mrkvové těsto rozdělím na 2 části. 2/3 těsta rozválím na placku, kterou přendám do formy na koláč. Formu jsem pro jistotu trochu vymazala tukem, ale není to nutné, těsto je tučné dost a nemělo by se přichytávat.
- Pak už jen do formy na těsto navrším jablečnou náplň a povrch ozdobím proužky nebo jakýmikoliv tvary ze zbylého rozváleného těsta. Povrch potřu rozšlehaným žloutkem a dám péct na 180 stupňů asi na 30 minut.
Jelikož mrkvového těsta není nikdy dost, mrkněte ještě na recept, jak z něj vyrobit křehký mrkvový závin s jablky. Osvědčený recept!
Nechat ve formě vychladnout, aby se dobře krájel. Vydržet!! Neujídat předčasně!! :-)
<p>Menší kousky podušených jablek jsem smíchala se skořicí a datlovou pastou, která slouží k přirozenému doslazení jablek.</p>
<p>Třetinu těsta dám stranou, rozválím na placku a kolečkem rozkrájím na pruhy. Povrch je možné ozdobit pomocí těsta i jinými způsoby :)</p>
<p>Po 30 minutách na 180 v troubě. Je dobré ho nechat vychladnout, než se začne krájet...</p>
<p>Koláč je křehký, šťavnatý a přirozeně sladký.</p>