vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jablečný koláč z křehkého mrkvového těsta

16.03.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Koláče z křehkých těst jsou obecně velmi atraktivní. Často ale obsahují velké množství cukru. Ono to jde ale i bez něj. Křehké těsto s mrkví a jablečnou náplní zajistí dostatečnou a přirozenou sladkost. A báječnou chuť!

Množství ingrediencí jsem si na základě praxe uzpůsobila tak, aby těsta bylo tak akorát a náplně dostatek.

Jablečnou náplň lze vyrobit jen z jablek a skořice. Záleží na vašich preferencích a také na sladkosti jablek.

Pokud chcete jablka přeci jen trochu doladit, dosladit, pomoci mohou rozinky nebo datlová pasta.

Ingredience na 1 koláč do kulaté formy ( cca 25 cm)

Na těsto

Na jablečnou náplň

Postup

  1. Nejdříve si připravím těsto. Všechny ingredience spojím dohromady a vytvořím kompaktní bochánek, který dám zabalený ve fólii odležet alespoň na hodinu do lednice.
  2. Teď začnu pracovat na jablečné náplni. Jablka oloupu a nakrájím na drobnější kousky. V rendlíku jablka krátce podusím s citrónovou šťávou a skořicí. Když chci moučník dost sladký, ochutím jablka datlovou pastou (rozmixované datle s trochou vody). Jablečnou náplň nechám vychladnout.
  3. Mrkvové těsto rozdělím na 2 části. 2/3 těsta rozválím na placku, kterou přendám do formy na koláč. Formu jsem pro jistotu trochu vymazala tukem, ale není to nutné, těsto je tučné dost a nemělo by se přichytávat.
  4. Pak už jen do formy na těsto navrším jablečnou náplň a povrch ozdobím proužky nebo jakýmikoliv tvary ze zbylého rozváleného těsta. Povrch potřu rozšlehaným žloutkem a dám péct na 180 stupňů asi na 30 minut.

Jelikož mrkvového těsta není nikdy dost, mrkněte ještě na recept, jak z něj vyrobit křehký mrkvový závin s jablky. Osvědčený recept!

Nechat ve formě vychladnout, aby se dobře krájel. Vydržet!! Neujídat předčasně!! :-)

<p>Menší kousky podušených jablek jsem smíchala se skořicí a datlovou pastou, která slouží k přirozenému doslazení jablek.</p>

<p>Třetinu těsta dám stranou, rozválím na placku a kolečkem rozkrájím na pruhy. Povrch je možné ozdobit pomocí těsta i jinými způsoby :)</p>

<p>Po 30 minutách na 180 v troubě. Je dobré ho nechat vychladnout, než se začne krájet...</p>

<p>Koláč je křehký, šťavnatý a přirozeně sladký.</p>