vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jablečné palačinky se skořicí

26.01.2019 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Klasické palačinky znají všichni. Mléko, vejce, bílá mouka. S palačinkami se ale dá všelijak vyhrát. Třeba do těsta nastrouhat jablka a přidat skořici. Je to výborné!

Jablka jsou tak báječný dar přírody, že snad neexistuje případ, kdy by mohla něco zkazit... Sněhurka by asi nesouhlasila, kdyby jí ale trpaslíci udělali ke snídani tyto jablečné palačinky, hned by otočila :)

Budete potřebovat (8 menších palačinek)

Postup

  1. Vejce rozšlehejte s mlékem. Pokud chcete, můžete použít i rostlinné nebo ořechové.
  2. Přidejte mouku, můžete ji prosít. Ochuťte vanilkovým cukrem, skořicí a na závěr vmíchejte nastrouhaná oloupaná jablka. Pokud nechcete použít vanilkový cukr, těsto lehce oslaďte jinak, více či méně alternativně :)
  3. Teď těstu dejte chvíli pokoj, aby mouka nabobtnala a vše se propojilo.
  4. Palačinkovou pánev potřete tukem, doprostřed dejte 2 malé naběračky těsta a krouživým pohybem rozprostřete. Opékejte z obou stran do zlatova.

S palačinkami dále pracujte, jak jste zvyklí. Můžete je potřít marmeládou, povidly, přidat zakysanou smetanu nebo hustý řecký jogurt.

Připravte je v neděli ráno ke snídani a probuďte své milé strávníky příjemnou vůní s nádechem vanilky a skořice :)

<p>Postup je stejný, jako když děláte klasické palačinky, jen do těsta nastrouháte nahrubo 2 jablka. Polovinu mouky jsem dala celozrnnou špaldovou jemně mletou, která k jablečno skořicové chuti perfektně sedne.</p>

<p>Hustotu těsta doladíte na závěr podle toho, jak šťavnatá jablka byla. Těsto musí zůstat pořád hodně řídké, aby palačinky nebyly zbytečně hutné a tuhé, a je potřeba jej nechat před nalitím na pánev alespoň 10 minut odležet.</p>

<p>Jablečné palačinky dělám o něco menší, než klasické, aby se bez problémů obracely. Můžete je potřít meruňkovým džemem a zakysanou smetanou.</p>

<p>Zatímco běžné palačinky dělám větší a tenké a jdou bez problému srolovat, tyto jsou díky jablkům "tlustší" a překládám je jen napůl. Do zakysané smetany je výborné zamíchat skořici navíc.</p>

<p>Z pánve hned na talíř, potřít, polít a hned jíst. Nejlepší jsou totiž horké.</p>